Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Отговор за обезщетение по мярката 60/40 трябва да има до 10 дни

Заявлението трябва да се подава онлайн, съветва адвокат Лили Стефанова

Отговор за обезщетение по мярката 60/40 трябва да има до 10 дни

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мярката 60/40 беше до известна степен променена спрямо първоначалния ѝ вариант, като бяха взети предвид коментарите на бизнеса по отношение на осигурителните вноски. Към настоящия момент държавата покрива 60% от осигурителния доход и 60% от осигуровките. Важно е също, че беше отменен крайният срок за кандидатстване по програмата. Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Лили Стефанова.

Още по темата

"Желаещите да се възползват от мярката работодатели подават заявление в бюрото по труда. Заявлението се придружава от списък със служители, за които се иска подпомагане, както и от заповедта за прекратяване на дейността на фирмата", съветва адвокатът и напомни, че мярката е насочена безусловно към секторите, които са директно засегнати от кризата, и при определени условия за фирми, които са отчели спад на оборота."

Тя обясни, че за сектори като здравеопазване, земеделие и образование се предвиждат други механизми за обезщетение.

"Препоръчително е заявлението да се подава онлайн. То може да бъде намерено на сайта на Агенция по заетостта и е лесно за попълване", съветва Лили Стефанова.

Тя уточни, че документите се разглеждат в срок до 7 дни от комисия, която извършва оценка. "След това има нов срок от 2 дни, в който се уведомяват поискалите обезщетение дали са одобрени по мярката", допълни тя.

"За безлихвен кредит в размер до 4500 лева могат да се възползват служители в трудови правоотношения, които заради неплатен отпуск, са спрели да получават доходи, както и самонаети лица", обясни процедурата адвокатът и напомни, че тази мярка е предназначена само за физически лица.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Товарните електромобили на завода край Пловдив влизат в серийно производство