IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказаните визи на българи за САЩ са вече под 10%

Този показател е важен за Вашингтон при решение дали да премахне визовия режим

16:39 | 22.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Процентът на отказани визи за българи от американските власти падна под 10% през фискалната 2019 година, става ясно от отчет на Европейската комисия (ЕК). Брюксел работи за пълна реципрочност на визовия режим със САЩ и преговаря с Вашингтон за премахването на визите за гражданите на България, Хърватия, Румъния и Кипър.

През тази година е имало няколко тристранни срещи - между властите в САЩ, ЕК и представители на четирите държави, става ясно от документа. Според последните разговори, водени в началото на декември и четирите държави подобряват показателите си по отношение на изискванията за премахването на визовия режим със САЩ.

Има намаление на процента на отказани визи - за България те вече са 9,75%. За Румъния той е 9,1 на сто, за Хърватия е под 4%, а за Кипър - под 3% и страната вече изпълнява изискването на американската администрация.

Данните за 2020 година все още не са публикувани.

Процентът отказани визи е един от основните показатели, на базата на който Вашингтон взима решение дали да премахне визите. Четирите страни са изпълнили и други важни изисквания, свързани с издаването на докомунети за самоличност. Опасения обаче будят схемите за бързо даване на гражданство, както и измами в паспортните служби, отбелязват от ЕК.

Държавите обаче не са изпълнили изцяло изискването за ратифициране на Споразумението за превенция и борба със престъпленията, макар и да има прогрес в тази насока, и през 2021 година работата по това задължение ще продължи. САЩ посочват още, че държавите имат още неизпълнени изисквания по отношение на мерките за борба с тероризма и увеличаване на капацитета за националните системи за наблюдение.

В ЕК очакват първите действия около визовата реципрочност след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари 2021 година. Следващата планирана тристранна среща ще се проведе през пролетта на 2021 година.

От Брюксел отбелязват нееднократно в своя отчет, че пълната визова реципрочност е приоритет в работата на Европейската комисия. Този документ е в отговор и на резолюция на Европейския парламент, в която се настоява общността да изпълни записаното в законодателството и да наложи визи за американските граждани, ако не бъдат премахнати визите за българи, хървати, кипърци и румънци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
пикам ви се на визовия режим ... има ли още малоуумници да драпат за америка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още