Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Откриха новия терминал на летище Варна

Сградата е три пъти по-голяма от досегашния терминал, а общата стойност на инвестицията е 75 млн. лева

Откриха новия терминал  на летище Варна

Изглед отвътре в новия терминал на летището. Снимка: Вестник "Черно море"

от Радослава Христова, в-к "Черно море"

Тройно по-голяма е площта на новия пътнически Терминал 2 не летище Варна, в сравнение с досегашния. Общата стойност на инвестицията на компанията - концесионер на черноморското летище, "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" в терминала и свързаната с него инфраструктура е над 75 млн. лв.

Новата сграда беше открита с официална церемония в черноморския град от ресорния министър на транспорта Данаил Папазов. На събитието присъства и главният финансов директор и член на Управителния съвет на  "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" Матиас Цийшанг, министърът на образованието Анелия Клисарова, както и кметът на Варна Иван Портних.

"След построяването им новите пътнически терминали автоматично стават собственост на българската държава“, обясни министър Папазов. По думите му това ясно показва предимствата на привличането на частни инвеститори в управлението и стопанисването на приоритетни държавни обекти, каквито са летищата, което води до бързото и качественото им модернизиране.

Сградата на новия аеропорт се простира на площ от 20 хил. кв. м., което е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал. Според данни на летището на час може бъдат обслужвани близо 1037 пътници.

Още по темата

Новият терминал на варненската аерогара разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и комфортни открити пространства.

Капацитетът му вече позволява целият пътникопоток да бъде обслужван през него.

В проектирането и изграждането на съоръжението на терминала са участвали близо 1000 работници и служители, а изграждането и оборудването осигури поръчки на редица малки и средни фирми. В проектирането и строителството на терминала участваха известни в световен мащаб фирми от четири държави – България, Германия, Великобритания и Турция.

Новият пътнически терминал е проектиран от британски архитекти със съдействието на техни български колеги. Самата реализация на аеропорта е от българо-турски консорциум, който работи по изграждането му в продължение на 20 месеца.

Изграждането на новия терминал е част от инвестиционната програма на концесионера. "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" спечели конкурса през 2006 г. за 35 години. Регистрираното в България дружество е 60% собственост на германската Fraport. Останалите 40% от пролетта на 2008 г. са официално на компания от групата "Химимпорт", която е собственик и на авиопревозвача "България ер".

Новият пътнически терминал във Варна е втората мащабна инвестиция на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД във варненското летище за последната година и половина. В края на миналия февруари бе открита напълно обновената писта за излитане и кацане на самолети – инвестиция от 40 млн. лева. Същевременно концесионерът е изплатил повече от 100 милиона лева на държавата като данъци, концесионни и други такси.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Калпакчиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
8
 
6
bgMan до: vezna
преди 6 години
Как кой, мафията, която още от 1980 година има за основна цел източването на България и бюджета към частни лица с комунистическа идеологическа принадлежност.
0
 
11
 
5
bgMan до: shpono
преди 6 години
Завистлив плювач.
Щом не е заслуга на компартията от Позитано не го признаваме за истина.
5
 
0
 
4
shpono до: needtoknowmore
преди 6 години
Няма профилна снимка
А ако фирмата подизпълнител е на брата на надзорника дали са и платили :)), а ако е на човека уредил приватизационния договор дали са и платили :)), а ако е на бай драган от село трънкино ..
Що пишете смешки :)
И защо ми го няма коментара ..
0
 
8
 
3
needtoknowmore до: shpono
преди 6 години
Няма профилна снимка
Добре, че си ти та да разясниш ... я ми кажи на всичките си външни под изпълнители ли не са платили или само на отбрани хахах - щото пък аз съм на друго мнение от твоето
1
 
20
 
2
преди 6 години
Хайде честито на варненци!

Още от Икономика и политика
Унгария постави България в списъка с рисковите страни по отношение на COVID-19