IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха пречиствателната станция "Кубратово"

Проектът е на стойност 22 млн. евро

15:50 | 13.06.11 г.
Откриха пречиствателната станция "Кубратово"

„Модернизацията на софийската пречиствателна станция за отпадни води (СПСОВ) „Кубратово“ осигурява пречистване на водите до най-висока степен, дори над европейските стандарти“, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова при откриването на обновените съоръжения на СПСОВ, съобщи БТА.

Проектът за модернизация включва дейности по обновяване на първичните и вторичните утаители и биобасейните и има за цел подобряване на интегрирания воден цикъл на столичния град.

Договорната стойност за изпълнението на проекта е 22,2 млн. евро. Той е част от по-голям "Интегриран проект за водния сектор на град София", като осигуряваните средства са 75 на сто от програмата ИСПА, 15% - от Европейската инвестиционна банка и 10 на сто - от републиканския бюджет.

По думите на Караджова до най-висока степен ще се пречистват над 150 млн. куб. м отпадни води годишно, което ще направи Искър чиста река, която може да се ползва за отдих и риболов.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова продължава изпълнението на шест главни канализационни колектора по програмата ИСПА, както и рехабилитацията на Рилския водопровод. „През 2011 г. изграждаме общо над 37 км канализация и над 27 км водопроводи“, каза Фандъкова.

Столичният кмет отбеляза, че в напреднала фаза е проектът за изграждане на канализацията в Негован, Чепинци и Световрачане. „Подготвяме голям проект за "Кремиковци" на стойност 200 млн. лв., който ще бъде внесен в екоминистерството“, посочи Фандъкова и добави, че първият етап от него е изграждането на пречиствателна станция в с. Долни Богров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още