IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха втора партида заразен с фипронил яйчен прах

С около 93 кг от яйчения прах са произведени близо 12 500 кг сладолед, който е изтеглен от пазара, твърдят от БАБХ

16:45 | 29.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри още половин тон яйчен прах, заразен с фипронил. Това е втора партида от яйчени продукти, заразени с веществото, които се доставят от Германия в България, съобщи Агенцията.

От втората партида са доставени общо 500 кг яйчен жълтък на прах, като почти цялото количество – 407 кг е налично и възбранено в склада-получател. Предстои да бъде унищожено.

С около 93 кг от яйчения прах са произведени близо 12 500 кг сладолед, който също е изтеглен от пазара.

Вчера Европейската комисия потвърди изготвеното от БАБХ известие по системата за бързо предупреждение RASSF, като последващо действие. С това всички държави членки са информирани, че и друга партида яйчен жълтък на прах е замърсена с фипронил и е разпространена на общия европейски пазар. 

Същевременно с цел недопускане на българския пазар на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти, в момента се извършват проверки на фермите за добив на яйца, на складовете за търговия с яйца и яйчни продукти, на предприятията за производство и преработка на яйчни продукти в страната.

Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на фипронил, ще бъде подложена на лабораторен анализ.

Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход. Вече е наличен първият резултат от анализ на яйца с произход Полша, който е отрицателен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още