IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлага се планираната за днес евтаназия на животни заради чумата

Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума, каза земеделският министър Румен Порожанов

08:50 | 19.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

МВР отлага планираната за днес евтаназия на животни заради чумата. Причината е, че все още не са пристигнали документите, които доказват положителните проби, съобщава БНТ.

Снощи Междуведомственият координационен щаб, създаден заради огнищата на особено опасни заразни болести по животни, проведе второто си заседание.

Повод за него бяха очакваните и неполучените до края на работния ден резултати от изследванията на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата.

Освен отлагането на планираната евтаназия на животни, на заседанието на координационния съвет са взети още следните решения: засилване на контрола на движението на хора и преместването на животни и животински продукти от и към зоните с огнища на зараза, изчакване на резултати от изследванията, както и активни действия по дезинфекция на 10-километровата зона около заразените огнища.

Освен това щабът е взел решение и за доставяне на допълнително оборудване за пропускателните пунктове на изходните и входните пътища към населените места. 

„Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума. Едното е на баба Дора в Шарково – то е в контекста, че в самото населено място има положителна проба. И в едно стадо в Болярово”, каза земеделският министър Румен Порожанов на пресконференция след извънредното заседание на кризисния щаб в сградата на МВР тази сутрин, предава bTV.

„Ние ще отложим евтаназията, като междувременно цялата дезинфекция, която е необходима на населеното място, ще се извършва при усилен контрол”, категоричен е Порожанов.

Той уточни, че всички налични проби и резултати са качени на сайта на Българската агенция по безопасност на храните.

„Не е тайна, че има проби, за които очакваме резултати. Надяваме се болестта да бъде овладяна в районите, в които е, но ни притеснява ситуацията, която се нагнетява около целия този процес”, каза още Порожанов.

След него говори вътрешният министър Валентин Радев, който обясни, че евтаназията се отлага заради намаленото доверие в някои политически сили.

Той обяви, че се създава местен кризисен щаб в Болярово, като Порожанов също ще отиде там.

Отделно ще поискат и повторно изслушване в парламента, за да разкажат пред всички депутати как се действа в ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още