IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отменено е разрешението за строеж върху дюните в Несебър

Проверката на строителния контрол е установила, че разрешителното е незаконно, като общината в Несебър ще бъде наказана

14:39 | 04.01.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Разрешението за строеж върху терена е издадено при груби нарушения на законодателството. <em>Снимка: БТА</em></p>

Разрешението за строеж върху терена е издадено при груби нарушения на законодателството. Снимка: БТА

Взето е решение да бъде отменено разрешението за строеж върху терените в Несебър, с които беше сключена скандална сделка. За това съобщи на извънредна пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от агенция “Фокус”.

Павлова посочи, че проверката на дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е установила, че разрешението за строеж е незаконно. Регионалният министър допълни, че Община Несебър е саботирала проверката на строителния контрол върху спорния терен и предстои да бъдат наложени наказания на администрацията, включително на главния архитект.

Павлова посочи, че решението за съвместимост на строежа с опазването на природата е взето в рамките на 12 дни, като са допуснати груби нарушения на законодателството. В приложените към разрешението за строеж документи единствено идейният проект за архитектура е одобрен и подписан от главния архитект на Несебър с печат от общината, допълни директорът на ДНСК Милка Гечева. 

В искането за строителство няма техническа инфраструктура, улици, ВиК, електричество, трафопост, собствен водоизточник и заустване на отпадъчните води, съобщава БТА.

Общинският съвет в Несебър пък е одобрил през 2007 г. подробния устройствен план (ПУП) само за три дни, като в рамките на този срок е издадено и разрешителното за строеж. 

Лиляна Павлова каза още, че същата фирма, която е изготвила подробния устройствен план за терена в Несебър - ЕТ Калин Тихолов, е работила по устройствените планове на други имоти в Царево и Равда. 

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че вече е започнала проверка по законосъобразността на извършените сделки с държавни и общински земи в Несебър.

Проверката е разпоредена по повод публикации в медиите за извършени закононарушения по застрояването на защитени територии и постъпил сигнал от министър-председателя Бойко Борисов, посочва се в изпратеното до медиите съобщение. Премиерът е поискал също така да бъдат проверени всички разпоредителни сделки с държавни и общински земи на територията на Община Несебър от 2004 г. досега.

Също така Окръжната прокуратура в Бургас е образувала преписка по повод строителството на дюните край Несебър.

Междувременно от БСП поискаха да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва случая.

Планира се да бъдат създадени регионални комисии във Варна, Бургас и Добрич, които пък ще проверяват сигнали за строителство в защитени територии.

Управителят на фирма „СЛЕ груп” Станимир Стоянов, която е вторият купувач на 29-те декара край Несебър, каза по-рано на пресконференция, че ще се обърне към съда, ако сделката за имота бъде развалена.

“Проектната документация е перфектна и затова няма нужда да бъде отменяно строително разрешение. Не за първи път фирмата получава строително разрешение и подготвя проектна документация за получаване на такова. Имаме много други строежи изключително сме активни в района и знаем как се прави това”, посочи Стоянов.

Първият купувач на имота – Димитър Петров, който е баща на известната гимнастичка Мария Петрова, обясни, че преди да пристъпи към закупуването на земята, е стопанисвал бунгала в един от лагерите край Несебър. Бунгалата му били взети преди да изтече концесията, като случаят също е стигнал до медиите, по думите на Петров.

Покрай разправиите със стопанисвания от него имот Петров е разбрал, че се продава спорният терен и той решил да започне процедура за закупуването му. Крайната цена, която е платил, е 1,15 млн. лева, като отделно е дал 120 хил. лева за подробния устройствен план, а инвестиционният проект е струвал 1,8 млн. лева.

Димитър Петров допълни, че е препродал терена, но по силата на предварителен договор с инвеститора, който е бил сключен година преди сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
И сега кой ще плаща пропуснатите ползи на инвеститора - има няма 100 милки :) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
diado mrass
преди 11 години
Абе ще ги търсите вие Царо и Станишев ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Да бе да! Още малко и ще арестуват Цветанов за участие и в тая далавера :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Аз пък защо си мисля, че си подставено лице на Борислав Михайлов който "искаше да строи" база на националите в района. Преди 3-4 години има интервю с него в което той каза, че искат да строят в НСА, но понеже там има съдебен спор с частни собственици има и друг терен съвсем наблизо, който също е подходящ. Четвъртите в света се оказаха четвърти по мошенничиство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
rumen221
преди 11 години
ЯЗЪК..., ЯЗЪК...- ТАМЪН ЦЕЦО-ЛЪЖЕЦО, ДА "ГУШНЕ" ОЩЕ 1 200 АПАРТАМЕНТА И...БОКО МУ РАЗВАЛИ ДАЛАВЕРАТА...ЯЗЪК...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
Селянина
преди 11 години
Бе къде е оня велик борец срещу корупцията Янко лизача на герберски задни части.Нещо се е покрил и си мълчи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
Селянина
преди 11 години
Бе къде е оня велик борец срещу корупцията Янко лизача на герберски задни части.Нещо се е покрил и си мълчи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още