Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Отново се предлага генерична замяна на лекарства от фармацевти

За замяната пациентът ще информира лекуващия лекар, предлагат "Обединени патриоти"

Отново се предлага генерична замяна на лекарства от фармацевти

Снимка: Dimas Ardian /Bloomberg

Магистър-фармацевтите в аптеките да могат да заменят лекарствата на пациентите с по-евтини генерични медикаменти. Това предлагат депутати от групата на Обединените патриоти с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Това е втори опит на патриотите да прокарат подобна поправка в закона, след като вече веднъж предложиха генеричната замяна, но поправките бяха отхвърлени от парламента.

През април тази година предложението на Обединени патриоти беше фармацевтите да могат да заменят предписан лекарствен продукт с друг със същото международно непатентно наименование.

Сегашното предложение отново включва по искане на пациента магистър-фармацевтът да може да заменя „предписан лекарствен продукт с друг лекарствен продукт, който е с най-ниска цена, със същото международно непатентно наименование, предписаната лекарствена форма и количество в дозова единица". Добавя се текст, че "за замяната пациентът информира лекуващия лекар“. 

Още по темата

Патриотите предлагат замяната да не бъде допустима за лекарствени продукти със специфични критерии на прилагане и предписване, определени в списъка на Националния съвет по реимбурсиране. Замяна няма да се допуска и ако лекуващият лекар е уточнил с изрично писмено указание на гърба на рецептата, че това е невъзможно.

В мотивите си патриотите посочват, че в държави с висок стандарт като Германия 75% от продаваните лекарства са по-евтини генерици. В ЕС всички държави с изключение на Австрия, България и Малта прилагат лечение с генерични лекарствени продукти, като генеричната субстанция е задължителна, пише още в мотивите.

Допълва се също, че в условията на извънредна епидемична обстановка и икономическа криза, водеща до спад на доходите на населението, подобна мярка би била с позитивен икономически ефект за нискодоходните групи.

Припомняме, че подобно предложение за генерична замяна бе обсъдено съвсем скоро от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българския лекарски съюз (БЛС) и Българския фармацевтичен съюз (БФС). Те постигнаха принципна договорка, че по време на пандемията от COVID-19 би могло да се даде възможност на личните лекари в издаваните от тях рецепти изрично да посочват, че при временен недостиг на даден лекарствен продукт в аптечната мрежа, същият може да бъде заменен с генерично лекарство от фармацевт.

Повод за срещата бяха затрудненията, които съсловните организации срещат при изписването и продажбата на лекарствени продукти в условията на извънредна епидемична обстановка, посочват от здравното министерство.

Припомняме обаче, че от Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) винаги са изразявали притеснения по предложението на фармацевтите да се обмисли генеричното заместване като мярка за решаване на проблема с дефицита на някои лекарства заради пандемията.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Огромният скок на безработицата е в големите градове, отчитат анализатори