IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада категоризацията за ресторантите?

Настроенията на бизнеса и местните власти са противоречиви

17:46 | 29.11.13 г.
Отпада категоризацията за ресторантите?

През следващата седмица в Министерския съвет ще бъде внесено предложение за отпадане на категоризацията на самостоятелните заведения за хранене и развлечения чрез промени в Закона за туризма.

Това каза в Бургас директорът на дирекцията "Туристическа политика" към Министерството на икономиката и енергетиката Мария Иванова. Тя участва в конференция на тема "Държавата и бизнесът в разговор за туризма и инвестициите", съобщи БТА.

Решението за категоризацията е продиктувано от желанието за намаляване на административната тежест към бизнеса, но ще повлияе и отрицателно на общините. Те са основният категоризиращ орган и съответно ще им намалеят приходите, смятат експерти.

Настроенията на бизнеса и местните власти са противоречиви още преди наредбата да е публикувана за обществено обсъждане.

Според кмета на Созопол Панайот Рейзи с приемането на промяната за категоризация общините ще бъдат поставени пред ситуация да решават проблемите си с по-малко средства. Кметовете използват тези пари за подобряване на инфраструктурата, облагородяване на площи и др., каза Рейзи.

От друга страна малките хотелиери и ресторантьори отстояват позицията, че не необходимо да има налагане на категоризация при малките обекти с мотив, че посетителите на ресторантите отиват заради добрата кухня и атмосфера, а не заради звездите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още