IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада задължението за НПО да декларират действителен собственик

Достатъчно е да се впише в съответния регистър председателят на управителния съвет на неправителствената организация, пише в Закона за мерките срещу изпиране на пари

12:04 | 28.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Отпада задължението за подаване на декларация за действителен собственик от юридически лица с нестопанска цел, след като в Държавен вестник беше публикуван променения Закон за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП).

В закона има нов текст, според който данните за действителните собственици на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, се заявяват за вписване.Това се прави, ако те не са вписани на друго основание по делата или партидите на юридическите лица с нестопанска цел в съответния регистър като физически лица, уточняват от Българската стопанска камара.

От браншовата организация поясняват, че когато лицата – действителни собственици на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, са физически лица, но те са различни от вписаните, които попадат в обхвата на допълнителни разпоредби, данните за тях се заявяват за вписване.

В променения Закон за мерките срещу изпиране на пари се посочва, че при повечето юридически лица с нестопанска цел е достатъчно да се впише в съответния регистър председателят на управителния съвет, което ще е достатъчно за идентифициране на действителния собственик на сдружението.

Investor.bg припомня, че изискването за вписване и обучение на служителите в противодействие срещу изпирането на пари създаде напрежение в бизнеса и неправителствените организации. Юристи се обявиха срещу предложения от правителството законопроект, който предвиждаше адвокати да дават информация за своите клиенти. След техните протести законът беше променен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още