Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Отпадъците за преработка ще минават през специални гранични пунктове

От индустрията предлагат въвеждане на режим на банкови гаранции и видео наблюдение като мярка за решаване на възникналата критична ситуация с вноса на отпадъци

Отпадъците за преработка ще минават през специални гранични пунктове

Снимка: БГНЕС

Отпадъците за преработка от рециклиращата промишленост, които се внасят в България, вече да преминават през специални гранични пунктове. За това се договориха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и представители на преработващия бизнес, съобщава БНР.

„Ще въведем гранични функции, през които ще се въвеждат стоките. С джипиеси ще се проследяват и ние ще имаме обратна информация къде и какво се случва. Ще въведем няколко кода, които са рискови, на стоките, които ще бъдат под особен контрол, за да не затрудняваме цялата индустрия, в противен случай ще спрем камиони на границата, които вкарват стоки и суровини, които по никакъв начин не са конфликтни, но покрай тях минават и други“.

Дали ще има забрана за внос на отпадъци, ще стане ясно през следващата седмица, добави министър Емил Димитров. 

Още по темата

Същевременно представителите на бизнеса излязоха с предложенията за решаване на възникналата критична ситуация с вноса на отпадъци.

От индустрията предлагат въвеждане на режим на банкови гаранции и видео наблюдение, аналогичен на този, определен в чл. 69, ал. 2 и чл. 39, ал. 7 от ЗУО, за извършване на дейности (не на мястото на образуването) с всички видове отпадъци, както и за търговците и брокерите на отпадъци. Практиката показва, че възникналите проблеми с нерегламентиран внос и третиране на отпадъци е свързан с брокери и търговци на отпадъци, оператори на отпадъци от пластмаси, хартия и др., които не заплащат банкови гаранции, посочва се в мотивите към предложението.

От 2021 г. да отпадне процедурата за облагане на доходите от продажба или замяна на движими вещи, представляващи отпадъци по смисъла на Закона за управление на отпадъците (ЗУО), когато се предават на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със ЗУО, искат още от бизнеса. Практиката показва, че администрирането на този данък от бизнеса генерира „сив“ сектор и нелоялна конкуренция. Същевременно, приходите от този данък в държавния бюджет са незначителни, пише в мотивите.

От индустрията предлагат и създаване на „бял списък“ на фирми, които многократно са преминали проверки на контролните органи, завършили без предписания или с незначителни несъответствия.

Създаване на работна група, в която да участват представители на бизнеса, за дефиниране и отстраняване на проблемите при функционирането на Националната информационна система за отпадъци (НИСО) с оглед пълноценното ѝ влизане в експлоатация в законово установения срок и осигуряване на съответствието й с актуалната директива за отпадъците, предлагат още от бизнеса.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 14 август