Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Отпускат нисколихвени кредити за стартиране на собствен бизнес

Финансиране ще могат да получат стартиращи предприятия на лица от уязвими групи

Отпускат нисколихвени кредити за стартиране на собствен бизнес

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Тръгват първите нисколихвени кредити за стартиране на собствен бизнес, насочени към лица, които при равни други условия не биха имали достъп до финансиране от банките. Финансиране ще могат да получат стартиращи и социални предприятия на лица от уязвими групи – безработни, младежи, хора с увреждания.

В Министерството на труда и социалната политика днес бяха подписани първите споразумения за отпускане на кредити за стартиране на собствен бизнес по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Споразуменията с избраните финансови посредници за изпълнение на инструмент „Микрокредитиране със споделен риск“ са първите, които Фондът на фондовете подписва през този програмен период. 

Още по темата

Договорените средства, до които ще има достъп от началото на следващата година, са 3,4 млн. лева. Споразумения са подписани с два финансови посредника - „Микрофонд“ АД за 2 млн. лева и „СИС Кредит“ АД за 1,4 млн. лева.

Кредитите ще бъдат насочени към стартиращи и социални предприятия, както и към предприятия, създадени от хора, които са безработни повече от шест месеца, хора с увреждания и младежи до 29 години. Размерът на предоставените кредити ще варира между 5 хил. и 48 895 лева (равностойността на 25 хил. евро). Срокът за погасяване на заемите е до 10 години с възможност за 2-годишен гратисен период.

Финансирането ще е насочено към придобиване на материални и нематериални дълготрайни и краткотрайни активи за развитие на предприятията, на работен капитал за разширяване на дейността, както и за специфично професионално обучение на служителите.

Микрокредитите по ОП „Развитие на човешките ресурси“ са атрактивни заради конкурентния лихвен процент към крайните получатели - 2,9-7,2%, занижени условия за покритие с обезпечение, дългосрочност до 10 години, безплатна кредитна консултация при липса на такси. 

Чрез предоставяните заеми ще бъдат подкрепени предприемчиви българи, които имат добри идеи, но нямат опит и активи, нямат и достъп до кредитен ресурс, посочи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя подчерта необходимостта от финансова подкрепа за млади хора и безработни, особено в районите с висока безработица, където общината е единственият работодател. По думите на Русинова това би било добър инструмент за създаване на заетост и започване на собствен бизнес.

Заместник-министърът уточни, че за стартиращо предприятие се приема такова, което функционира до две години.

Фондът на фондовете е избрал финансовите посредници чрез открита процедура по Закона за обществените поръчки, каза изпълнителният директор на Фонда Светослава Георгиева. Очаква се през следващата година да има още една процедура за микрокредитиране за допълнителен ресурс към крайните получатели, обяви тя.

В рамките на срока за усвояване на кредитите ще има семинари за насърчаване на предприемачеството и повишаване на финансовата култура на хората в по-малките градове. 

Общият ресурс от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", насочен към кредитните инструменти, е 70 млн. лева.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хора с увреждания ще получат допълнително над 125 млн. лева