Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Отпускат по 375 лв. на пострадалите от наводненията

Започна прием на заявления за еднократната помощ

Отпускат по 375 лв. на пострадалите от наводненията

Около София най-сериозна е ситуацията в село Мировяне. Нивата на река Блато са се покачили. Снимка: БГНЕС

От днес Агенцията за социално подпомагане започна прием на заявления за отпускане на еднократна помощ от 375 лева на пострадалите от проливните дъждове и последвалите наводнения в някои области от страната.

Право на помощ ще имат собствениците на законно построени и единствени жилища или лицата, които имат учредено вещно право на ползване на тези жилища, съобщават от Агенцията.

Служители от дирекции „Социално подпомагане“ ще се включат по места в сформираните от общините комисии за оглед и оценка на нанесените щети. По време на обходите ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки за защита.

На пострадалите ще се предоставят заявленията декларации за еднократно подпомагане, които се подават в дирекциите „Социално подпомагане“. 

Още по темата

Отпуснатите средства ще може да се изплащат по банков път или чрез "Български пощи".

По-рано днес министри от кабинета докладваха пред премиера, че ситуацията в страната се нормализира, обстановката във връзка с метеорологичните условия се следи непрекъснато, наблюдават се нивата на язовирите и където е необходимо, се изпускат контролирано.

Отговорните институции са в готовност за реагиране, включително и на сигнали на граждани. Превантивно започва обработка на пътните настилки по републиканската пътна мрежа заради очакваното застудяване.

Обилните валежи в последните дни потопиха редица населени места. Има отнесени автомобили и десетки наводнени къщи. Държавата спешно свика кризисен щаб, който да следи денонощно нивата на язовирите.

Дъждът активира и свлачища в страната и предизвика аварии и затруднения по пътищата.

Вчера бе обявено частично бедствено положение в Перник, Трън, Радомир и Струмяни.

Тази сутрин кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че най-тежко е положението в Нови Искър и Мировяне и Житен, в Надежда - Требич и Връбница – Волуяк. Няма бедстващи хора.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 февруари