IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отварянето на 3-ти и 4-ти блок в АЕЦ Козлодуй би струвало поне 810 млн. евро

Енергийната комисия отхвърли проекта блоковете отново да заработят, както и предложението за одържавяване на електропреносните дружества

16:20 | 15.01.15 г.
Отварянето на 3-ти и 4-ти блок в АЕЦ Козлодуй би струвало поне 810 млн. евро

Повторното отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” не е икономически изгодно и би струвало поне 810 млн. евро, стана ясно по време на дебатите по проекта на Волен Сидеров блоковете отново да заработят. По тази причина енергийната комисия към Народното събрание отхвърли законопроекта с 10 гласа против. Предложението беше подкрепено от двама депутати, а трима се въздържаха.

Преди това депутатите не подкрепиха искането на Магдалена Ташева гласуването да бъде отложено, за да бъдат направени допълнителни оценки.

По време на дискусията зам.- министърът на енергетиката Антон Павлов посочи, че затварянето на първите четири блока в ядрената ни централа е вписано в договора по присъединяване на България към ЕС. Неизпълнението на това изискване ще наложи връщането на средствата, които сме получили за извеждането на двата блока от експлоатация, а това ще коства 810 млн. евро, които страната е получила по предприсъединителната програма ФАР.

Освен това срокът за експлоатация на трети блок е изтекъл през 2010 година, а на четвърти - през 2012 година, посочиха от енергийното министерство.

Дилян Петров от ДП РАО уточни, че удълженият технически ресурс на двата блока изтича през 2020 година. На въпрос на депутата Таско Ерменков от БСП Лява България Петров посочи, че са необходими между 5 и 6 години двата блока да заработят отново. Той изчисли, че само новата оценка за въздействие върху околната среда ще отнеме 3 години, лицензирането им ще отнеме 9 месеца, а ремонтът - 8 месеца. Допълнително е необходимо и сключване на договор за ядрено гориво и зареждането му.

Мартин Димитров от Реформаторския блок призова да се съсредоточим върху удължаването на срока на експлоатация на пети и шести блок в централата, а не да отклоняваме вниманието по такива теми. За него има пропуски по мерките за удължаване на ресурса на двата блока, което е национално предателство. Причината за забавянето може да се крият интереси по изграждането на нови енергийни мощности, смята депутатът.

Славчо Атанасов от Патриотичния фронт обаче има алгоритъм двата блока отново да заработят и ще го посочи на енергийния министър. Той беше категоричен, че блоковете могат да заработят и подкрепи предложението на Волен Сидеров.

Преди това енергийната комисия към Народното събрание не прие и предложението за одържавяване на електропреносните дружества, внесено от Волен Сидеров. Против текстовете гласуваха 10-ма депутати, трима се въздържаха, а "за" гласува представителят на Атака в комисията.

Становището на Министерството на енергетиката, посочено от зам.-министъра Антон Павлов, беше, че това може да стане само със свободната воля на управителните тела на дружествата. Няма как да принудим дружествата да си продадат дяловете, посочи и Жаклен Коен от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Николай Александров от Атака обаче посочи, че изкупуването на дяловете може да стане с чисто пазарни методи, а Магдалена Ташева заяви, че процедурата може да стане и на базата на одитите на трите дружества, регистрирали нарушения на дружествата.

От неправителствените организации, които участваха в заседанието, пък посочиха, че електроразпределителните дружества са били продадени под пазарната им цена и настояха, че това представлява недопустима държавна помощ по правилата на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още