IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отвориха две оферти за доставка на ваксина срещу „син език“

Участник в процедурата твърди, че е опорочена

11:50 | 30.01.15 г.
Отвориха две оферти за доставка на ваксина срещу „син език“

Офертите на два кандидата да доставят ваксини срещу болестта „син език“ по животните бяха отворени в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Болестта, която се разпространява от насекоми, засегна миналата година хиляди овце и говеда в повечето области на страната, а тази година може да бъде спряна единствено с ваксинация. В момента животновъдите са притеснени дали доставката на ваксините ще стане навреме.

Според ветеринарите най-благоприятният период за ваксинация е в месеците март и април.

През декември 2014 г. БАБХ обяви обществена поръчка за ваксината, от която са необходими около 4,3 млн. дози, по процедурата договаряне без обявление и покани за участие "Фарма Сис", ZEOTIS България, "Асклеп-Фарма" ООД, "САМ БС" ЕООД и "Хювефарма"АД.

Процедурата бе спряна, тъй като един от участниците я обжалва.

Днес директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов съобщи, че от вчера има определение от ВАС, който отхвърля молбата да жалбоподателя. До няколко дни се очаквало и КЗК да се произнесе по процедурата, каза той.

„Ще се осъществи навременна ваксинация от началото на март. Нека да бъдат спокойни всички животновъди, че необходимите законни действия от страна на БАБХ са извършени. Има няколко варианта, по които да гарантираме, че ще има ваксина навреме“, заяви Моллов.

В първата оферта – на „Асклеп Фарма“ се предлага доставка на ваксина с единична цена 1,05 лв., или общо 4,515 млн. лв. без ДДС.

Пликът с ценовото предложение на "Фарма Сис" не беше отворен, тъй като според комисията участникът предлага ваксина, приложима само за овце. Ваксината трябва да е подходяща и за говеда, при които щамът причинява също заразяване и смърт, обясни на медиите председателят на комисията Илиан Бойковски.

Най-изгодна цена предложи „Хювефарма“ с единична цена 1,02 лв., или общо 4,386 млн. лв. без ДДС. Комисията тепърва ще води преговори с участниците.

Представители на „Асклеп Фарма“ възразиха остро срещу цялата процедура. Те твърдят, че са представител на единствената испанска компания с валиден лиценз за производство на специфичния щам (серотип 4), за който е необходимо да се ваксинират животните в България.

Според тях конкурентите им предлагат продукт от производител, чийто лиценз за производство на ваксина точно за серотип 4 не се поддържа от няколко години, а ваксината им ставала само за овце. „Процедурата е нарушена. Ние сме от 8 години в ЕС, това са безобразия, ще обжалваме“, заяви Галя Янчева от „Асклеп Фарма“.

Според друг представител на същата фирма, за да бъде ефективна ваксинацията, тя трябва да стане навреме. Сега се очертавало продуктът да бъде раздаден в началото на април на ветеринарите. Докато се направят две поредни ваксинации на говедата и овцете ще стане средата на май, което поставяло под въпрос ситуацията в Южна България, където първо ще се развият насекомите преносители на заразата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още