IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отзвукът за оставката в чуждестранните медии

Българите са вбесени от високите енергийни цени, монополите в публичния сектор, ниския стандарт на живота и корупцията, пише BBC

12:57 | 20.02.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Бойко Борисов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Ройтерс

Масовите протести в България бяха предизвикани от нарастващите цени на електричеството и корупционни скандали, включително този около номинацията на новия директор на държавната комисия за регулиране на цените на електроенергията. Въпросният кандидат беше обвинен в това, че незаконно е продавала цигари по интернет и това доведе до оттеглянето на кандидатурата й, пише New York Times.

Протестите, обхванали цялата страна в неделя вечерта, са най-мащабните за последните 16 години. Опозиционни политически партии се опитаха да експлоатират публичния гняв срещу провежданата от правителството политика на бюджетни икономии в навечерието на парламентарните избори през юли. Сега изборите вероятно ще бъдат проведени на по-ранна дата, допълва изданието.

Кореспонденти на BBC отбелязват, че българите са вбесени от високите енергийни цени, монополите в публичния сектор, ниския стандарт на живота и корупцията. Британската медия посочва, че още не е сигурно дали насрочените за юли избори ще бъдат изтеглени за пролетта.

Популярността на дясноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов рязко спадна през последните месеци, а нарастващите цени на електричеството допринесоха недоволството от икономическата стагнация и ниските заплати да изпулва на повърхността, пише Financial Times.

България, за разлика от съседните Гърция, Сърбия и Румъния, успя да се справи без международна спасителна помощ. Възстановяването в страната от рецесията през 2009 г. обаче беше анемично, се посочва още в материала на FT.

Британското издание цитира премиерът на Чехия Петр Нечас, който коментира, че отнемането на лиценза на ЧЕЗ – електроразпределителното дружество, което обслужва над 2 млн. абонати в Западна България – е политически мотивирано. „Според мен целият проблем е силно политизиран заради предстоящите в страната избори“, казва Нечас, цитиран от FT.

България успя да навигира успешно през глобалната икономическа криза без да потърси международна финансова подкрепа. През последните 3 месеца на миналата година икономиката на страната нарасна с 0,5% на годишна база, приключвайки 10-то поредно тримесечие на растеж, отбелязва Bloomberg.

След обявяването на предстоящата оставка на кабинета Борисов доходността по деноминираните в евро български облигации с матуритет през 2017 г. се повиши с 0,01 базисни пункта до 2,0585%, допълва агенцията.

Ройтерс изтъква, че популярността на ГЕРБ е била доста устойчива до есента на миналата година, тъй като бюджетните икономии в страната са били сравнително умерени в сравнение с тези в много други европейски страни. Агенцията изтъква, че българските заплати и пенсии по-скоро са били замразени, отколкото орязани. В последното проучване на общественото мнение, проведено преди протестите от последните дни, опозиционната социалистическа партия има подкрепа много близка до тази на ГЕРБ, коментира Ройтерс.

Много българи са недоволни от рекордната за последните 10 месеца безработица, достигаща 11,9% и средната заплата в страната, която е около 800 лв, или 550 долара на месец, допълва агенцията.

От началото на дълговата криза през 2009 г. повечето страни в ЕС се наложи да сформират нови правителства, се посочва още в материала на Ройтерс.

С "Хаос в София" започва статията си германското списание Spiegel. "Дълго време българското правителство не искаше да подаде оставка, но сега се пречупи под натиска на демонстрантите", пише Spiegel и също акцентира върху масовите протести срещу високите цени на тока. То припомня, че още вторник демонстрантите и опозицията поискаха оставката на кабинет и че премиерът е заявил: "Няма да направя тази услуга на опозицията". 

Новината от България е на челна позиция и сайта на авторитетния Frankfurter Allgemeine Zeitung. Изданието обвързва оставката на кабинета с протестите срещу високите цени на тока. Повечето чуждестранни медии подчертават и отказа на Борисов да участва в служебно правителство.

„Оставката идва на фона на масови протести срещу правителството на Борисов. Хиляди хора застанаха през последните няколко дни на пътищата. Също така се стигна до сблъсъци между антиправителствените демонстранти и полицията. Няколко души бяха ранени“, пише и Die Zeit. Протестите започнаха с демонстрации срещу високите цени в най-бедната страна на ЕС със среден месечен доход от 350 евро, но бързо намериха политическо измерение. Така че скоро протестите се насочиха срещу правителството, което след това обяви мерки за противодействие. От една страна Борисов уволни неособено харесвания финансов министър Симеон Дянков, а от друга страна обяви значително намаление на цената на електроенергията от март, припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Дай боже, да си дам. Така е когато се борави само с една абстракция. Аз не допускам повече абстракции, които обещават и не дават, отколкото мога да контролирам. Когато се борави с повече от една абстракция, човек не трябва да губи логиката и опорните си точки, зощото земята е твърда, а небето е меко...Тебе като те слушам можеш да си по-умен от мен само, ако ми подхвърлиш наркотик от полицейската си килимявка, или ако ти дам да се избършеш с нещо, което Аз съм написал. Да си опереш мръсната полициейска килимявка от наркотика си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
creepazoid
преди 11 години
Края на филма е ясен - Скайуокър ще ти разкаже играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Хехе ти сам се омота в абстракциите си.Както и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
citizen_bg
преди 11 години
Тъй де, нали и аз това казвам - Изкривен по принцип. Субсидия се дава на селскостопански производител, за да се премахне изкривяването. Това, че у нас има големи арендатори, че те вземат субсидиите, а за мучо няма си е българска държавна политика и затова ги няма и малките, но това не значи, че не трябва да се дават субсидии в селското стопанство, защото селянина винаги е прецакван от "хитрите" граждани дето са по-близо до парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 9
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Да си опереш полицейската килимявка като наркотик, да не те удари гръмотевица. И като говориш с Императора спазвай дистанция и не ми говори но въпреки да не се развали времето. Айде нямам повече време за ***, дето не могат да боравят с много абстракции, не знаят кой име началника и не са началници на себе си. Да си опереш полицейската климявка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 11 години
братле ти какви опиати вземаш? съветвам те да не ги ползваш преди да пишеш по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 16
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Трябват поне 5 години време да се възстнови икономически активната част от населението, които всеки ден надвиваха на най-мръсните чужденци, които правеха запитвания как да вземат част от националния доход на България и бяха съсипани от Бойко Борисов със сурвакане и унижение, щото нямаха време да обръщат внимание на *** журналисти дето си дъвчат сополите в двора на Държавата ни и всеки ден питат какво сме откраднали без да имат представа кое как се използва, за да може екипът на Бойко Борисов, кото отиде в чужбина да покаже гол *** на чужд гръб и да се върне да се хвали с усвоени евросредства. Стана така, че изчерпаха резервите на всички и създадоха предпоставка да ги изкарват маскари. Всеки, който търгува с човешко достойнство стига до този момент, имат късмет, че в България вече прости хора няма и хората осъзнават, че потроши ли се всичко създадено скъпо и прескъпо с наши общи средства от грешните управленски решения на сегашното законодателство, би рухнало международното доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
trendline
преди 11 години
Императора е на протести. Да се готви , че ще гласуваме за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Какви доходи на заетите сънуваш. 500 лв./ месец за тракторист, комбайнер и т. н. През юли и август получават по 1200 лв. но за работа от 14 часа което е същото като часова ставка. Ако си крупен арендатор - да. На всеки в семейството по един джип през година. Да не говорим , че големите арендатори живеят целогодишно в чужбина.Ми да субсидират хората в животновъдството и зеленчукопроизводството което ще поеме 200- 300 хил. човека и ще има полза цялото общество. Както и да е изместихме темата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Императоре къде си?! Време е да вземаме властта:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още