IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овцевъди протестираха пред агроминистерството заради наредба за субсидиите

Недоволните настояват всички животновъди да доказват с документи произведената продукция

15:18 | 30.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Овцевъди разляха мляко в знак на протест пред агроминистерството заради наредба за субсидиите, с която не са съгласни. Земеделският министър Христо Бозуков е готов да преразгледа спорната наредба, стана ясно при кратката му среща с недоволните стопани, събрани пред министерството.

След като ги упрекна, че не са поискали разговор и не са го предупредили за протеста си, проф. Бозуков покани техни представители в министерството. Пред журналисти министърът каза, че основания за протеста има и че той ще работи за промяна в правилата, които създават изкуствено напрежение в сектора, съобщи БНР.

Фермерите искат равнопоставеност при разпределение на субсидиите. 

Спорната Наредба 3 изисква от овцевъдите, които произвеждат мляко, да докажат с документи, че са предали определено количество, за да имат право на субсидия. Това изискване обаче не се отнася за фермерите, които отглеждат месодайни и автохтонни (местни) породи. 

Стопаните получават годишна субсидия за над 300 хил. овце. Над 120 хил. са животните, за които фермерите ще получат подпомагане без да доказват нищо. Това, според Националната асоциация на овцевъдите, е несправедливо и те настояват всички животновъди да доказват с документи производството си, за да няма дискриминация.

Другото искане е да не се ограничават регионите, в които фермерите имат право да продават собствена продукция. По досега действащата наредба 26 за директните продажби на храни от фермите стопаните могат да продават продуктите в собствената си област и една съседна. Така фермер от Кърджали няма право да продава мляко и сирене в София.

Виковете "Оставка" по време на протеста са насочени не срещу служебния земеделски министър, а срещу директорите на животновъдни дирекции в агроведомството, обясниха протестиращите. Имаше и символично разливане на мляко на стълбите на земеделското министерство.

Фермерите бяха подготвили точно 70 литра мляко за разливане - колкото трябва да докажат, за да получат субсидия.

„Предложенията за промени по Наредба 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, които не изискват допълнителна нотификация, ще бъдат разгледани и евентуално приети след съгласуване с другите организации“, заяви междувременно министърът на земеделието Христо Бозуков, цитиран от пресцентъра на МЗХ.

На срещата с животновъдите той е изразил съгласие с протестиращите за това, че не може да има разделение, при което някои от производителите да декларират производство, а други не.

Вижте кадри от протеста в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още