Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

П. Аврамова: Предстои дебат за продължението на програмата за енергийна ефективност

Трябва да бъде прецезирано самоучастието на всички собственици на жилищни сгради, твърди регионалният министър

П. Аврамова: Предстои дебат за продължението на програмата за енергийна ефективност

Снимка: БГНЕС

Предстои дебат за продължението на програмата за енергийна ефективност. Нужен е широк обществен и политически консенсус, както и да се осигури финансов ресурс. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутата от БСП Дора Янкова.

Аврамова отчете, че в периода януари - май 2020 г. МРРБ продължава водената политика в областта на енергийната ефективност за жилищните сгради в три направления - довършване на настоящия етап, разработване на следващ етап, пилотен проект са сградите със подадени заявления в срок по програмата в ББР за сключване на договори за целево финансиране.

Третото направление е разработването на стратегически документи с дългосрочен обхват за формиране на визия за по-обхватно обновяване на съществуващите жилищни сгради в страната.

Още по темата

Според отговора на регионалния министър по първото направление, по програмата има подписани договори за целево финансиране на 2022 сгради, към 29 май поддържаните от МРРБ регистри отчитат, че са обновени 1876 сгради, като остават - 146 броя на територията на 15 общини.

От въведените в експлоатация през миналата година 195 сгради, най-много са в Област София - 56, следва Пловдив с 24, Сливен - 16, Добрич - 16 и Хасково - 10.

В края на 2019 г. в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 91 сгради с 6615 жилища. Предвижда се през 2020 г. да бъдат обновени още 8737 жилища в 117 блока, като последните обекти се очаква да бъдат завършени през 2021 г. 

Аврамова уточни, че едва 1-2% са некачествените ремонти работи по програмата за санирането.

По второто направление ведомството има готовност да стартира следващ етап на програмата,"пилотен проект" за 1951 сгради, които имат вече подадени искания за целево финансиране. Проектите по тях ще продължат да бъдат изпълнявани при 100% безвъзмездна държавна помощ.

Последващо продължаване на програмата обаче ще се случи след отворен дебат, тъй като трябва да бъде прецезирано самоучастието на всички собственици на жилищни сгради.

Припомняме, че миналата седмица ръководството на Камарата на строителите в България поиска на брифинг в МС в присъствието на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков програмата за енергийна ефективност на жилищните сгради да бъде възобновена, като мярка срещу икономическата криза, предизвикана от коронавируса.

„Ние сме готови при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм. Направили сме предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може колкото се може повече фирми да участват в този процес. Да имаме по-специфичен подход по отношение на цените. Да дефинираме не обща цена на квадратен метър, а цени по дейности", каза изпълнителният директор на строителната камара Валентин Николов.

Той даде пример с Италия, където се разработва програма за саниране на 1,2 милиона жилища, което щели донесе заетост на още 430 хил. души в страната.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Герб ще краде докато падне от власт. А дано е по-скоро и дано си платят после с пандиз. Санирайте къщите на село на бедните пенсионери и им купете по един климатик. На тези дето дават под наем у града защо им санирате по няколко апартамента? Важното е да се краде. Дали от Божков, дали от обикновените българи, важното е да се ***. Ами на тези дето са си купили нови жилища няма ли да дадете нещо. Те са платили ДДС, с което вие санирате на панелкаджии, дето цял ден шльокат ракийка у апартамента на мама и тати, че са калпави и мързеливи за свой. Та затова санирайте на мама и тати - тея дето са изгонени на село. НА тях е редно да санирате.
1
 
3
 
2
преди 3 месеца
Голямо крадене пада от това саниране,голямо.Санираш един апартамент , взимаш пари за четири и никой не те съди , нито копче ти казва.Не ми трябва Солунската митница ,както казва Алеко, само в програмата за саниране искам да ме включат и сладко да лапам.Какво ме е грижа за данъкоплатците и държавата-- Да плащат!.И за някой чиновници мильонче ще има ,Ей така за благодарност.
САНИРАНЕ РАВНО НА КРАЖБА И КОРУПЦИЯ ОДОБРЕНО ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ И В УЩЪРБ НА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ;
0
 
1
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Тука не ми стана ясно - изхарчихме Х милиарда лева за саниране, резултата е .... енергоемкостта на икономиката падна с У %, спестихме толкова и толкова пари за газ, въглища и т.н.....

Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел