IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Мутафчиев: Пандемията показа, че пакет „Мобилност“ е неработещ

Пакетът трябва да се преразгледа, защото е неефективен и може да нанесе тежки щети за транспортния бранш, смята бившият транспортен министър

12:18 | 04.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Опасенията на държавите от Източна Европа по пакета "Мобилност" остават същите, каквито бяха и в началото. Пандемията и здравната криза показаха, че Пакетът не е работещ. Той трябва да се преразгледа, защото един неефективен законодателен проект може да нанесе много тежки щети за транспортния бранш. Това каза Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Основната теза на Макрон е социалната и че се изравнят командировките. Но разликите и проблемите с конкуренцията ще съществуват, докато има големи разлики в стандарта в ЕС". 

Европейският съз трябва да се стреми към осигуряването на еднакви права за всички европейски граждани, посочи бившият министър. 

По думите му пакетът е попречил на бързото решаване на конкретни проблеми, а с настъпването на здравната криза са били отменени някои рестриктивни мерки.

"Вече след настъпването на здравната криза започна да се говори за зелени коридори, за да може да имаме бърз достъп на пътници и стоки. Има много неща, които трябва да бъдат решени в транспортния сектор. Здравната криза проставя пред изпитание европейските политици да бъдат прагматични, за да се изгради стабилна работеща европейска транспортна система".

Мутафчиев заяви, че е важен статутът на работещите. "Не само пътническия транспорт пострада, но и авиацията", допълни той.

"Всякакви изкуствени ограничителни мерки пречат на свободата на движение на товарите. Нямаше да ги има тези пробелми, ако ЕС работеше за уеднаквяване на стандарта на живота. Това е основният социален въпрос".

Според него е време да се помисли за граничните райони на ЕС. "Трябва да се мисли политически и дали са точни мерките, които бяха оспорвани от една част от ЕС".

Бившият транспортен министър е категоричен, че се е доказало, че тези мерки са тотално неефективни.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още