IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Стоянов: Бъдещите поколения ще оценят прехода към демокрация

Сега и леви, и десни имат повод да са недоволни, отчете президентът

14:15 | 09.11.14 г. 3
П. Стоянов: Бъдещите поколения ще оценят прехода към демокрация

Убеден съм, че след още 25 години, освободени от менгемето на днешното повърхностно и стеснено мислене, бъдещите поколения ще оценят това, което правим днес, обяви президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) на пресконференция в рамките на инициативата "25 години свободна България". 

Бившият държавен глава призна, че хората днес ще дадат различна оценка на прехода след 1989 г., когато започнаха демократичните промени - едните ще си спомнят за комунизма заради прословутите ред, сигурност и липса на безработица, а другите - заради липсата на свобода и концлагерите, "които правеха живота на чувствителните хора унизителен“.

"Проблемът с прехода е, че във вида, в който той се разви в последните 25 години, почти няма видими ярки и дефинирани защитници“, посочи Петър Стоянов. Според него тези, които са били тясно свързани с бившия комунистически режим, са недоволни от прехода, смятайки, че той е направен от "лошите" седесари, които са докарали България до сегашната ситуация.

И обратното - хората, които са били възпитани в антикомунистическо мислене, имат своите основания да са недоволни от прехода, защото смятат, че преходът се прави със същия ентусиазъм и оптимизъм от хората, които строяха комунизма преди 1989 година.

"Поради това този преход буди недоволство в много български граждани, основно в неговата икономическа част“, посочи президентът. Той обаче бе категоричен, че независимо от всичко, рухването на комунизма в България и приобщаването на страната ни към новия цивилизационен модел е огромен исторически успех за България.

"Днешните оценки за прехода, колкото и противоречиви да са, колкото и да се инспирира от част от българските медии посткомунистическа носталгия, аз съм убеден, че след още 25 години, освободени от менгемето на днешното повърхностно и стеснено мислене, бъдещите поколения ще оценят това, което правим днес“, заяви Петър Стоянов.

Инициативата "25 години свободна България" се реализира под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
В BG никой нищо не може да оцени нормално, защото информацията непрекъснато се манипулира, укрива, изопачава, фабрикува се нова и т.н. Една от системните грешки на прехода е фаталната системна грешка 'Мълчанието на Варана' - информацията за миналото беше систематично и старателно заметена, за да не може да бъде обективно оценена. Истината беше подменена с абсолютна дезинформация, лъжи, клевети и манипулации, имащи за цел да канализират агресията от справедливия гняв на населението нявсякъде другаде, но не и там закъдето се беше запътил. Дезинформация и пропаганда, които може и да нямат кой знае какво общо с действителността, обаче пък са много удобни за манипулации и за запазване на статуквото. И повечето предпочетоха сигурната мизерия пред несигурната възможност за забогатяване, сигурната духовна нищета пред несигурното творчество и предприемаческа инициатива, сигурният рекет на сънародници пред несигурността да си човек с достойнство и да разчиташ на собствените сили, знания и умения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Ще го оценяват, да.Стига да имат разум.Преди малко по новините даваха, че повечето днешни младежи не знаят какво означава падането на берлинската стена и освобождението от комунизма. Един социолог коментира, че положението е така, защото са получили свободата си наготово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
lubenmark
преди 9 години
Г-н Президент, Българите винаги ще оценят дезертьорите които не работят за България. Много са българските управници, българските продажници. Те продават и майка си и баща си, само да се докопат до "Солунската митница", както Вие направихте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Да, щото в учебниците по история ще пишат свободни съчинения.Иначе да ви се*а на 20 годишния преход.Дето имаше един виц:В края на мандата правителството каза "Вече живеем по-добре"А хората им отговорили: "Блазе ви"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още