Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пациентите ще могат да доплащат по-малко за лекарства по Здравна каса

Фармацевтични компании предупреждават, че заради предложените нормативни промени редица медикаменти могат да бъдат изтеглени от пазара

Пациентите ще може да доплащат по-малко за частично поетите от Здравната каса лекарства. Това може да стане, ако бъде одобрена наредбата за регулиране цените на медикаментите на здравното министерство, публикувана за обществено обсъждане.

С нея Министерството на здравеопазването слага пределно допустимото доплащане за лекарства по Здравна каса.

Според промените делът, който ще доплаща пациентът, ще може да бъде до 60% от цената на най-евтиния медикамент в дадена група. В момента от всички лекарства под едно международно непатентно наименование Здравната каса плаща изцяло само най-евтиното, а ако на пациента е изписано по-скъпо, то той си доплаща за него.

Мярката е част от промените в реимбурсната политика на Здравната каса, като с нея се цели намаляване на дела на доплащането от страна на пациентите. Както е известно, в България пациентите доплащат най-много за терапия в Европейския съюз (ЕС).

Още по темата

Специална таблица към списъка с лекарства, за които НЗОК плаща, ще указва каква ще бъде максимално разрешената за доплащане цена в аптеката. Всеки пациент ще може да проверява в интернет максималното доплащане.

Облекчението за пациентите ще е за сметка на фармацевтичните компании. Те обаче предупреждават, че така редица медикаменти може да бъдат изтеглени от пазара заради липсата на икономическа ефективност.

За подобна опасност алармира и председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев на форум за здравния сектор преди дни. От индустрията са изненадани от предложението на министерството и днес генеричната фармацевтична асоциация ще обсъжда въпроса на извънреден управителен съвет.

Възможно е и мярката да доведе до отказ на компаниите да продават лекарствата си по Здравна каса и те да минат само на свободна продажба, което означава, че пациентите ще трябва да ги плащат изцяло.

Според промените в наредбата на всеки три години от включването на лекарствен продукт в реимбурсната листа той ще бъде отново анализиран чрез фармако-икономически показатели за ефикасност, ефективност и безопасност.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Заразените с коронавирус у нас прехвърлиха прага от 500 души