IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациентите ще получават отговор за помощни средства до 7 дни

До шест месеца след одобрението пациентът ще може да си получи помощното средство от търговец на дребно

22:46 | 27.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Emily Elconin /Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Elconin /Bloomberg

Обработването на електронното заявление за помощно средство или за медицинско изделие ще е до седем дни след подаването му. Това каза пред журналисти управителят на Здравната каса Петко Салчев. Известието ще бъде предоставяно по мейл или телефон, без да се налага хората с увреждания да посещават офис на районната каса.

От 1 юли 2022 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще администрира процеса по договаряне, отпускане, заплащане и контрол на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, както и техните ремонти, припомни Салчев, цитиран от БТА.

До шест месеца след одобрението пациентът ще може да си получи помощното средство от търговец на дребно, сключил договор с НЗОК, в цялата страна. Заявленията, които са на стойност до 1000 лв., се разглеждат от районната здравноосигурителна каса, а по-скъпите – от НЗОК. Предвидена е възможност заявленията да се подават и на хартия, но само в случаите, в които лекарската консултативна комисия (ЛКК), ТЕЛК или НЕЛК не могат да го подадат по електронен път поради технически причини. 

Ако пациентът иска да ползва помощно средство или медицинско изделие, което е по-скъпо от стойността, до която НЗОК плаща, ще трябва сам да го доплати, припомни още той.

Започналите и неприключили до 30 юни 2022 г. производства за предоставяне на помощно средство или медицинско изделие, включително и плащанията им, се извършват при досегашния ред от Агенцията по социално подпомагане. Ако към 1 юли 2022 г. пациентът има издаден документ от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, който не определя медицинско изделие, съоръжение или помощно средство, съобразно утвърдената спецификация, може да го получи след индивидуалното им определяне от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, като е необходимо да бъде подадено електронно заявление.

Хората с увреждания, които имат пожизнено решение на ТЕЛК/НЕЛК и протокол/решение на ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК преди 1 юли 2022 г., трябва да подадат в избрана от тях районна здравноосигурителна каса заявление на хартия за отпускане на помощно средство или медицинско изделие. Заявлението може да бъде подадено и от упълномощено лице или чрез лицензиран пощенски оператор с обратна разписка.

Ако заявлението е подадено чрез лицензиран пощенски оператор, към него трябва да се приложи медицински документ, издаден от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, с който са предписани медицинското изделие или помощното средство. Ако пациентите с пожизнено решение от ТЕЛК/НЕЛК или решение/протокол на ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК вече са подали заявление за отпускане на медицинско изделие или помощно средство до АСП преди 1 юли 2022 г., то следва да бъде отпуснато от АСП по досегашния ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още