IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак ще се прилага Схемата за складиране на свинско месо

Помощта е в размер от 210 до 305 евро на тон

13:11 | 11.03.15 г.
Пак ще се прилага Схемата за складиране на свинско месо

За трети път ще се прилага Схемата за частно складиране на свинско месо у нас. Целта е да се регулират средните пазарни цени на свинско месо в Европейския съюз, като се възстановява пазарното равновесие чрез временно изтегляне на месото от пазара. По нея ще се подпомага частното складиране на прясно охладено свинско месо, което досега не е било складирано, съобщи пресцентърът на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

По Схемата за финансовата помощ могат да кандидатстват физически и юридически лица, които разполагат с подходящ склад за продължително съхранение на месото. Други изисквания към кандидатите са да имат регистрация по ДДС на територията на ЕС и да докажат собственост върху продуктите, заявени за частно складиране. Финансовата помощ ще зависи от вида на продуктите и времето, за което са складирани. Помощта е в размер от 210 до 305 евро на тон.

Количествата, за които ще се получава подпомагане, са поне 10 тона за обезкостено свинско месо и минимум 15 тона продукти като бутове, плешки, котлети и др. Допустимият период за складиране на свинското месо и останалите продукти е 90, 120 или 150 дни.

Кандидатите могат да разберат дали са одобрени по схемата за частно складиране на свинско месо още на 5-ия работен ден след деня, в който са подали заявление. Одобрените кандидати след сключване на договор с ДФЗ разполагат с 28 дни за поставяне на месото в склад.

Заявленията за изплащане на помощта по Схемата се подават в срок до 3 месеца след изтичането на договора за складиране. Средствата се изплащат до 120 дни след подаването на заявка за плащане, при условие че бенефициентът е изпълнил всички задължения по договора и му е извършена крайна проверка от ДФЗ.

Заявленията ще се приемат в Централно управление на Фонда в София.

Както и други сектори в земеделието, производителите на свинско месо в ЕС претърпяха загуби заради руското ембарго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още