Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пакет от законови промени регулира употребата на наргиле

Наргилето вече ще се третира по същия начин, както цигарите

Пакет от законови промени регулира употребата на наргиле

Снимка: Pixabay

Достъпът до наргиле ще бъде ограничен със законови промени. Наргилето вече ще се третира по същия начин, както и цигарите. Текстовете за промени се разработват от работна група, инициирана от Министерството на здравеопазването.

Законовите промени регулират употребата и разпространението на растителни смеси за пушене с наргиле, съобщи по време на парламентарния контрол здравният министър проф. Николай Петров, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Предложенията в Закона за здравето се отнасят до разширяване на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира забрана за пушене на тютюневи и свързани с тях изделия. Забраната за пушене ще обхване и наргилетата. Предвижда се още управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи изделия и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран. При системно нарушаване на забраната за пушене е предвидено и спиране експлоатацията на обект за определен срок. Предлага се също така да се разшири кръгът на контролните органи с цел постигането на по-ефективен контрол.

В Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия се правят предложения за промени в дефиницията на „изделия, свързани с тютюневите изделия“, така че да бъдат включени и изделията за наргиле, несъдържащи тютюн.

Чрез изменение на Закона за закрила на детето се забрани предлагането и продажбата на деца на изделия, свързани с тютюневите изделия, наред със забраната за предлагане и продажба на тютюневи изделия.

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове са свързани с разширяване определението за тютюневи изделия, като се поясни, че смесите за пушене с наргиле (водна лула), също попадат в обхвата за облагане на тютюневите изделия.

В ход е и информационна кампания сред родителите и децата с видеоклипове и лекции, с които да се убедят хората, че това не е безвредно.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Каракачанов: Провокациите на протестиращите срещу полицията вече не се търпят