IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пампорово отчете ръст на туристите въпреки безснежната зима

Системата за изкуствен сняг се превръща в най-важната инвестиция за курорта, коментират от "Пампорово" АД

09:49 | 09.05.14 г. 2
<p>
	Пампорово привлича все повече туристи от съседни страни. <em>Снимка: pamporovo.me</em></p>

Пампорово привлича все повече туристи от съседни страни. Снимка: pamporovo.me

Една от най-безснежните зими в Пампорово приключи с равносметка от 10 процента ръст на туристите, според данни на "Пампорово" АД. Това е поредният успешен зимен сезон в курорта, коментира пред БТА Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

Продължилият от началото на декември до Великден ски сезон 2013-2014 показа, че разширяваната ежегодно система за изкуствен сняг се превръща в най-важната инвестиция за курорта, казва Беляков.

Увеличават се туристите от съседните ни държави

По-осезаемо увеличение на туристическия поток се наблюдава от съседните държави - Турция, Гърция, Сърбия, Македония и Румъния. Според Беляков около една четвърт от чуждестранните туристи в курорта през тази зима са от балканските страни.

Ръст от над 300 процента се отбелязва през последните 3 години при ваканционните групи от Турция, които пристигат не само през зимата, а все по-често и целогодишно. Туристите от Турция са сред най-платежоспособните клиенти в курорта. Представители на средната класа и крупни бизнесмени от южната ни съседка предпочитат Пампорово за уроци по ски и зимна ваканция, обясняват ски учители. Отварянето на ГКПП-Маказа повлия положително и за увеличение на туристите от Гърция, отчитат от "Пампорово" АД.

Близо 50 на сто от организираните чуждестранни зимни туристи в Пампорово са групи от Великобритания и Ирландия. За следващия зимен сезон се очаква ръст по отношение на британския пазар, съдейки по възстановените чартърни полети от Острова до Летище Пловдив.

Кризата в Киев не се отразява на туристите от Русия и Украйна

Събитията в Украйна не се отразиха на туристическия поток от Русия и Украйна, който през изминалия сезон заема дял от 26 процента от организираните чуждестранни туристи. 

Участието на "Пампорово" АД на туристическо изложение в Киев през есента на 2013 г. е донесло договори с нови партньори в Украйна и увеличение на туристите от бившата съветска република.

В списъка с новите пазари се наблюдава ръст на групи от Дания и Холандия.

Удължаването на сезона през април пък заложи главно на българските скиори, казва още Беляков.

След домакинство на поредица от състезания по ски и сноуборд фристайл, Пампорово се налага и като лидер в снежните дисциплини с повишен адреналин, отчитат от курорта.

Свързани компании:

Пампорово АД - права 2013 г.(4PV1)

Пампорово АД(4PV)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
"Пампорово отчете ръст на туристите въпреки безснежната зима"-------------------------Това е посоката! Следващата стъпка е да отчетем ръст на икономиката, без икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още