Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пандемията не е спряла туристическите пътувания през пролетта

Над 90% от пътуванията на българите с цел туризъм са били само в страната

Пандемията не е спряла туристическите пътувания през пролетта

Снимка: Pixabay

Пандемията не е спряла драстично туристическите пътувания на българите, но те са били най-вече в границите на страната. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Въпреки ограниченията през второто тримесечие на годината по време на продължаващата епидемична обстановка, общо над 931 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания, като преобладаващата част от тях - 93%, са пътували само в страната.

Очевидно по-строгите правила за посещения на чужди държави – с ваксинационни сертификати и тестове за коронавирус, са се оказали сериозна спирачка, тъй като само 6% от българите са пътували само в чужбина, а 0,9% са пътували както в страната, така и в чужбина. 

Още по темата

През април - юни 2021 г. най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години - 429 хил., или 46% от всички пътували лица. Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок е при тези на възраст 25 - 44 години – близо 95 на сто от пътувалите в тази възрастова група. Делът на пътувалите в чужбина на възраст 45 - 64 години е 7,6% от пътувалите в тази възрастова група и е най-голям в сравнение с останалите групи.

По-голяма част от туристическите пътувания на лицата на възраст 15 и повече навършени години както в страната (61%), така и в чужбина (52%) са били с цел „почивка и екскурзия“.

За април-юни като самостоятелни са били регистрирани около 1,2 милиона, или 90% от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 91%, а на тези в чужбина - 69%.

По отношение на разходите през второто тримесечие с най-голям относителен дял в страната са тези за храна - 40%, докато в чужбина са разходите за транспорт - 36 на сто.

Средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 1932 лв. в страната и 597 лв. в чужбина. Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 1878 лв. в страната и 1 012 лв. в чужбина.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Каква "изненада" :) комунизмът си отиде за да се завърне с нова сила - ЕС :).

Още от Икономика и политика
Плащанията от Здравната каса за COVID болни са се удвоили