Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пандемията срина приходите на хотелиерите с над 60% през юли

Пренощувалите в местата за настаняване в България чужденци през летния месец са намалели с над 77%

Пандемията срина приходите на хотелиерите с над 60% през юли

Снимка: Getty

Очаквано пандемията се отразява пагубно на туризма и хотелската индустрия, включително и през най-активните летни месеци.

Въпреки че половината от хотелите в България намалиха цените на нощувките или на пакетните цени на услугите си през юли, българските хотелиери са изпратили тежък юли. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за дейността на местата за настаняване през първия най-активен летен месец в страната.

През юли националната статистика регистрира срив както в броя на нощувките, така и в приходите от тях за българските хотелиери.

Приходите от нощувки през юли достигат 122,4 млн. лв., или с 64,6% по-малко в сравнение с юли 2019 година. Регистриран е срив на приходите от чужди граждани - със 77,1%, а от български граждани намалението е с 11,6%.

Нощувките също са се свили значително въпреки стимулите на хотелиерите. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през юли е 2,265 милиона, или с 61,9% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голям спад на нощувките (с 67,7%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди. 

Още по темата

През седмия месец от годината в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 73,5% от общия брой нощувки на чужди граждани и 35,5% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 18,3% от нощувките на чужди граждани и 27,3% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 8,2 и 37,2%.

През юли на фона продължаващата епидемична обстановка в страната са функционирали 2 768 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, което е с една пета по-малко. Броят на стаите в хотелите е близо 113 хил., а на леглата - 251,4 хиляди.

За една година общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, намалява с 18,4%, а броят на леглата в тях - с 22,5%, сочат още данните на НСИ.

Сериозен спад се вижда и в броя на пренощувалите лица в местата за настаняване през юли. Те намаляват с 52,7% в сравнение със същия месец на 2019 г. и достигат малко над 613 хиляди. Регистриран е срив при чуждите граждани - със 77,1%. Намаление е отчетено и при пренощувалите българи - с 12%. Българите, нощували в местата за настаняване през юли, са 427 хил. и са реализирали средно по 3,1 нощувки. Чуждите граждани са малко над 186 хил. и са реализирали средно по 5,1 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през юли е 30,1%, като намалява с 29,9 процентни пункта в сравнение с юли 2019 г. Най-висока обичайно остава заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди – 35,1%, следват местата за настаняване с 3 звезди – 28,1%, и с 1 и 2 звезди – 24,5%.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
АИКБ: С парите от мярката 60/40 се субсидираха неефективни работни места