IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папа Франциск посети бежанския център „Враждебна“, преди да замине за Раковски

В града той отслужи Света литургия с първо причастие за 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово"

11:38 | 06.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През втория ден от апостолическото си пътуване в България папа Франциск посети бежанския център „Враждебна" в София и благослови живеещите в него, съобщава БТА.

Преди Светият отец да отправи своя благослов към бежанците в центъра, деца от центъра го поздравиха с песни и празнична програма.

„Много ви благодаря за гостоприемството. Благодаря на децата за техните толкова хубави песни, те са тези, които носят радост във вашия път, защото е трябвало да напуснете родината си и да търсите друга. Но винаги остава надеждата. Днес светът е изпълнен с емигранти. И техният път е един кръст. Желая всичко добро на вас и на вашите сънародници, които сте оставили в родината си. Господ да ви благослови!", каза папа Франциск в краткото си обръщение към бежанците в центъра.

След посещението си в бежанския център „Враждебна" папа Франциск отпътува за град Раковски, където отслужи Света литургия с първо причастие за 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово". 

„Особено съм щастлив да поздравя децата с тяхното първо причастие, техните родители и приятели. Вие, скъпи деца - момчета и момичета, сте дошли тук, от цялата тази земя на розите, за да участвате в един прекрасен празник“, каза в проповедта си папа Франциск, цитиран от БТА.

Хиляди посрещнаха Светия отец в Раковски. Папамобилът потегли от района на автогарата в града. От там започна и шпалирът от граждани, желаещи да го видят. По пътя си до центъра на той приветства и благослови всички. В този момент забиха камбаните на храма, духов оркестър изпълняваше католически песни. Малко преди входа на църквата папата слезе от папамобила и поздрави присъстващите богомолци.

Светият отец поздрави и благослови лекарската гилдия в лицето на председателя на Регионалния лекарски съюз д-р Георги Кръстев, който му подари иконата „Пресвета Богородица Йерусалимска".

Около 2000, по данни на полицията, са хората на площада, които бяха пропускани през три пункта след щателна проверка. Движението на Светия отец бе предавано на две видеостени, където бе излъчвана и светата литургия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
май не си в час какво прави католическата обност по принцип за имигрантите по света , католицизма не е само ватикана :))) . те се занимават с имигранти от векове :))) . организират училища , услуги за превод , медицински услуги , правни услуги , установяванена на статус , жилищни консултации , ежедневни помощи за храна и кухни с топла храна . организират натурализация на имигрантите като ги учат на живота в общността където са пристигнали независимо откъде са тръгнали . и това за десетки хиляди хора ежедневно по цял свят . и го правят или за без пари или за символични суми . ценности дето викаш ти по принцип ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
dancho_o
преди 4 години
Днес на парада зад мен бяха едни чужденци и те коментираха на английски, че вечерта в София е много по-безопасно да се разхождаш отколкото в Париж или Лондон.Това не е ли пряко свързано с мигрантите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Папско лицемерие!Не дава на Италия да спита "бежанците",а при свръхбогатствата на Ватиканаси взе да ги дундурка само 10-тина подбрани.И то май беше преднията папа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още