IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папа Франциск пристига у нас с делегация от 35 души

Балканската обиколка на Светия отец съвпада с опитите на страната ни да допринесе за стабилността на региона, заяви премиерът Бойко Борисов

12:43 | 04.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Посещението на папата в България и Северна Македония е знаково за региона. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод на започващата утре визита на Светия Отец. Борисов подчерта, че балканската обиколка на Франциск съвпада с опитите на страната ни да допринесе за стабилността в региона.

"Аз мисля, че по-важно е не аз какво ще му кажа, важно е присъствието му в България и важно е той, в своето обръщение към света какво ще каже. Ще имат възможност и българските граждани да го видят, да го пипнат, той самият да получи представа за България, при него за всеки 24 май ходи българска делегация и продължава тази традиция, ще кажа, благодаря, че продължава. Хубав жест към нашите Свети братя Кирил и Методий."

Папа Франциск ще пристигне на 5 май в София с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия Престол. Това съобщават от правителствената информационна служба.

В София папа Франциск ще бъде посрещнат на летището от министър-председателя Бойко Борисов. Папа Франциск ще произнесе на пл. „Свети Александър Невски“ неделната молитва „Царица небесна“. Това е първото основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват граждани и гости на столицата. Той ще направи кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси.

На 7 май сутринта премиерът Борисов ще изпрати папа Франциск, който продължава визитата си на Балканите с гостуване в Северна Македония.

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко на Негово светейшество папа Франциск.

Премиерът ще връчи даровете си на Светия отец при посрещането му на летище София на 5 май, съобщи правителствената информационна служба.

Златовезаната икона е на Светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокатолическата църква отбеляза и в специалното си видеообръщение към българския народ в навечерието на посещението му у нас.

Лентата, символизираща епископската власт - омофорът, който премиерът Борисов ще дари на папа Франциск, впечатлява с украсата си. В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част - образите на Свети Петър и Свети Павел.

Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин, който също ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.

И двете икони се отличават с прецизна и фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди.

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко.

Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още