IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите от данък "слънце" ще отидат за енергийно бедни домакинства

Ставката няма да е диференцирана, а единна – 20%

17:40 | 10.12.13 г. 12
Парите от данък "слънце" ще отидат за енергийно бедни домакинства

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев защити новата такса от 20 на сто върху електроенергията, произвеждана от слънчеви и вятърни централи. Той припомни, че от тази такса се очаква в бюджета да постъпят около 150 млн. лева, които могат да бъдат използвани за подпомагане на енергийно бедни домакинства.

Днес Стойнев обясни, че ставката за фотоволтаици и вятърни централи ще бъде единна – 20 на сто, като другите производители няма да плащат такава такса. Миналата седмица се заговори за диференцирана ставка, която да засегне всички производители на ток от ВЕИ. Днес Стойнев обясни, че е разговарял с депутатите и ставката ще остане единна.

Подкрепям тази такса, заяви Стойнев на брифинг. Той обясни, че в България цената на енергията от фотоволтаиците е най-висока. България е най-бедната държава, възмути се министърът. Той изнесе данни, според които у нас енергията от слънце е най-скъпа в ЕС.

238 евро на мегаватчас струва енергията от фотоволтаиците, в Чехия е 112 евро, 173 евро  в Гърция, 231 евро в Испания. „Трябва ли българският народ да поема тази цена“, попита министърът. Той беше категоричен, че подобни такси има в Европа – например в Белгия, Чехия, Гърция, Италия, Испания, Румъния и Обединеното кралство, а случващото се в България не е прецедент.

По думите на министъра новата такса е „малка стъпка към балансиране на системата“. Трябва да има и следващи стъпки, но българската енергетика започва да се балансира, заяви той.
Стойнев отново направи ретроспекция на завареното от предното правителство. Заварих абсолютно дебалансирана система в енергетиката, твърди той.

Двата ядрени блока работеха на слаби мощности, а ние трябваше да изкупуваме енергията от ВЕИ. Държавата трябва да я изкупува на 100%, но тя е изключително скъпа, като трябва да мислим и за конкурентоспобността на българската икономика, обясни министърът.

Стойнев отправи поредната си серия критики към президента Росен Плевнелиев. Държавният глава заяви, че обмисля вето върху държавния бюджет заради новата такса за ВЕИ или да сезира Конституционния съд.

Министърът призова Плевнелиев да не предприема подобни мерки. Тук става въпрос за работата на едно социално правителство, което иска най-накрая да има справедливост. Този негов ход ще бъде атака не срещу правителството, а атака срещу българските домакинства. Този път българските граждани трябва да протестират не пред парламента, а пред президентството, заяви Стойнев. По негови думи несъстоятелна е тезата, че новата такса може да доведе до отлив на инвеститори.

Стойнев коментира и казуса с "Южен поток" и предупрежденията на Европейската комисия, че ако страните, през които минава тръбата, не предоговорят условията си с Русия, могат да подлежат на санкции. България изцяло ще спазва европейското законодателство, отсече министърът. Той беше категоричен, че за България диверсификацията е ключов приоритет.

Ние трябва да гарантираме сигурност на доставките на природен газ и на този етап това става само с "Южен поток", обясни Стойнев.

Той допълни, че е разговарял е комисар Гюнтер Йотингер и му обяснил, че този проект е важен за страната. На двамата им предстои и среща по темата. Ние нямаме друг такъв голям инвестиционен проект, който да създаде хиляди работни места, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Импе проблема е, че нямаме истинска националистическа партия. Болен само се прави на такъв за да обере вота на все повечето скептици към статутковото. Всичките му действия го издават. Дали ще е крайно дясна или крайно лява, аз предпочитам крайно гъвкава, а не да служи на закоравели принципи ляво и дясно. Крайно ефективна ако щеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
lanski
преди 10 години
9-ти Септември се връща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
Само за Болен ще са тия пари и той хаци както виждаме яко,както яките му нагли, но все още вързващи лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikvarova
преди 10 години
Този "Убавец", само като му мерна комсомолската физиономийка по ТВ-то и ми се прихожда до двете нули!Той не каза, че парите от данък "Слънце" ще отидат за подпомагане на енергийно бедни домакинства, а че "ЧАСТ" от парите "МОЖЕ" да отидат за това !!!!!!Съвсем друг е въпросът, какво послание изпращаме на инвеститорите с налагането на този данък. Абе с две думи дори и да си учил на запад(както въпросният комсомолец), не е достатъчно за да си наясно с нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Хе хе :) Парите от данък "Слънце" Ама тая статия пълна с хумор :)Орехчо, що не туриш данък "Въздух", може да дадеш парите на асматиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
993
преди 10 години
Стойнев е достоен за цирков ***. Така си е повярвал или някой му шепне гальовно на глупавото ушенце... Както за Уестингхаус, за Южен паток, за енергийно бедни и всякакви другi дивотии. Опасни са тия БСП, намират си един шут и го пускат на амбразурата... В това отношение Данчо Ментата е класа, тежка артилерия на ДПС :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
Това "енергийно бедно" домакинство верно е хубав виц :) Енергията драги ми Стойнев има една и съща цена за всички домакинства в БГ и на никой на му расте ток в градината и не му извира природен газ. Енергийно бедна може да е една държава ( като България) която няма природни източници на енергия, за домакинство това е някак .. неуместно.Тази такса ВЕЙ пък е лапсус дето викаше оня. Не че не е вярно, че Боко договори далавера с високи цени за ВЕИ и нагуши, НО тази такса е дискриминационна и съм 100% сигурен, че нарушава маса европейски директиви както и БГ законодателство. ВЕИтата ще я атакуват пред всички институции и тя ще падне, а после енергийно богатите домакинства ще им платят и неустойки и пропуснати ползи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
cokrat1
преди 10 години
.... патриотически партии, ..да се чете...национал-социалистически патриотични партии...ето затова Вие никога няма да минете 4% - та бариера...освен ако не се наведете и се свиете под крилото на някоя ракета носител да Ви вкара в парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Моя дефиниция за енергийно бедните - ***, които вярват, че е най-добре държавата да се погрижи за всяка тяхна нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
Е, няма по голям смех!!! Какво е това словоблудство - "енергийно бедни". Кат` се сетя предимно кои са пишат за такива...Абе, Абсурдистан от всякъде. Аз пък съм от енергийно "средно" семейство. Имам зестра петнаесе соларни панела, десет варела ток в банка и контрабанда нафта три цистерни.....И с простия си акъл смятам, че бедните са бедни не енергийно, хранително, обувно, модно, автомобилно, бензинно, културно ако щете и прочие и прочие, А са БЕДНИ чисто ПАРИЧНО или ФИНАНСОВО ако е по-удобно.....Но Драго Стойнев е по-умен, щом той казва.....да го преведе на еУропейски туй....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още