IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите от продажба на квоти парникови газове ще отиват за борба с климатичните промени

План за действие и стратегия ще очертаят политиките срещу измененията в климата

11:22 | 22.11.12 г. 2
Парите от продажба на квоти парникови газове ще отиват за борба с климатичните промени

Рамката на държавната политика в областта на климатичните промени ще бъде регламентирана с национален план за действие. Това предвижда новият Закон за климата, който миналата седмица беше одобрен от Министерския съвет и е внесен в Народното събрание.

Планът ще бъде подготвен от министъра на околната среда и водите и съгласуван с останалите министерства, учени, общините и неправителствените екоорганизации, чиито представители ще участват в бъдещия национален експертен съвет по изменение на климата.

Съветът е с характер на консултативен орган към екоминистерството и ще подпомага дейността на министъра на околната среда в качеството му на компетентен орган по провеждането на държавната политика, свързана с климатичните промени.

След като планът за действие срещу климатичните промени бъде одобрен, заложените в него политики трябва да бъдат интегрирани в областта на транспорта, енергетиката, строителството, селското и горското стопанство, туризма, промишлеността и регионалното развитие и да се осъществяват на секторно равнище от ресорните министри, записано е в проектозакона.

В плана за действие се предвижда да бъдат заложени за изпълнение различни дейности, свързани с изменението на климата, както и график за изпълнение и механизъм за мониторинг.

Министърът на околната среда се предвижда да подготви и национална стратегия за основните мерки за адаптация към последиците от климатичните промени за период от поне 20 години.

Министерството на икономиката ще е отговорно за подготовката на национален план за инвестиции, свързан с енергийния баланс и подобряването на енергийната ефективност за периода 2013 – 2020 г.

В закона е записано, че приходите от продажба на квоти за емисии на парникови газове да се ползват за осъществяването на проекти, които да подпомогнат намаляването на излъчваните вредни емисии газове в атмосферата.

Това ще стане чрез Националната схема за зелени инвестиции, а проектите за финансиране ще се набират от Националния доверителен екофонд. Той ще отговаря и за мониторинга и контрола по изпълнението на такива проекти, както и за оценката на резултатите от тях.

Купувачите на квоти също ще участват в контрола на екофонда и на консултативния съвет, за да следят за правилното изразходване на средствата, предвиждат още текстовете.

Купувачите ще трябва изрично да поискат средствата от сделките с квоти да се ползват за реализиране на проекти по линия на схемата за зелени инвестиции. В противен случай парите ще постъпват в бюджета и ще се ползват за осъществяването на екологични проекти.

До шест месеца след влизането на закона в сила Министерският съвет трябва да е изготвил подзаконовата нормативна база, която да регламентира издаването на на разрешителни за емисии на парникови газове, мониторинга на операторите на инсталации, изхвърлящи вредни емисии, и на авиокомпаниите и на доставчиците на течни горива и енергия за транспорта и процедурите за инвентаризация на националните парникови квоти.

Още преди няколко месеца екоорганизациите разкритикуваха министерството на околната среда за подготвения закон за климата. Природозащитниците определиха проектозакона като схематичен и освен това обвиниха министерството, че са го подготвили “на тъмно”, без да е даден законоустановеният срок за обществено обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Страхотна далавера ще са квотите с парникови газове. Парите ще се набират най-вече за сметка на цената на тока, която със сигурност ще порасне, заради ТЕЦ-овете на въглища, които дават близо половината от елекроенергията в страната. Събраните пари пък ще се харчат за екопроектчета, които със сигурност ще подобрят климата в избрани джобове, за сметка на вечната зима на редовия парникоплатец! ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още