IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарна комисия одобри проверките за споделените пътувания

Споделеното пътуване е като споделеното пиене на водка в Русия, смята председателят на регионалната комисия Найден Зеленогорски

16:57 | 07.07.16 г. 3
Парламентарна комисия одобри проверките за споделените пътувания

Депутатите от парламентарната комисия по регионално развитие дадоха право на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ да разпитва пътниците за споделеното пътуване при проверки. Комисията прие със седем гласа „за“ и двама въздържали се промени в Закона за автомобилните превози, с които се дават тези правомощия на Агенцията.

Парламентарната комисия обаче не е водеща при разглеждането на законопроекта. Предстои той да бъде обсъден и в транспортната комисия към Народното събрание, преди да влезе за обсъждане в пленарната зала.

Изпълнителният директор на Агенцията Красимир Калайджиев обясни, че компетенциите на институцията са в рамките само за проверките на автобуси. Пътните превозни средства, които попадат в категорията на леките автомобили, инспекторите на агенцията могат да проверяват само при съвместни акции с Министерството на вътрешните работи (МВР) и Националната агенция за приходите (НАП).

Според Калайджиев като споделено може да бъде приемано пътуване, при което не се обявява цена предварително. В противен случай това е организиран превоз.

Председателят на регионална комисия Найден Зеленогорски сравни споделеното пътуване със „споделена вечеря“ и „споделено пиене на водка, както го правят в Русия“. Според него всички форми на споделено пътуване са нелоялна практика спрямо превозвачите, които работят „на светло“.

С промените в закона се затяга и режимът за издаване на лицензите на превозвачите. Те вече ще могат да получават по един лиценз за превоз на пътници и един за товари. В момента превозвачите могат да притежават по няколко лиценза, включително и чрез свързани лица, което изключително затруднява контрола, сподели Калайджиев.

Въвеждат се и задължителни психологически тестове за професионалните водачи, както и изискване за внедряване на т.нар. „интелигенти тахографи“. Устройствата са свързани със спътник и автоматично ще регистрират разположението на пътните превозни средства. Това ще намали административните физически проверки.

Със законопроекта се разписват и подробни задължения на кметовете на общините при определянето на маршрутната мрежа за обществения транспорт. Въвеждат се и санкции за неизпълнение на тези задължения, както и глоби за превозвачите, ако не издават билети с намаления, предвидени в закон.

На днешното си заседание комисията прие и текстовете в Закона за туризма, с които се въвежда единна информационна система в туристическия сектор. Тя ще бъде свързана с НАП, МВР и общините.

Системата става задължителна за хотелите от висок клас, а местата за настаняване от по-нисък клас имат възможност да водят регистър на хартиен носител, но се задължават да въвеждат данните в специален сайт до 24 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Споделените работи стават наказуеми...като вървят нещата , след споделеното пиене иде и споделеното еВане...баси откачения свят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
fixun
преди 7 години
Той Зеленогорски не се е сетил, ама след дивото къмпиране и споделенето пътуване, следващата му цел ще е да преследва споделеното пиене... Най-вероятно ще причаква хората пред магазините и ще проверява дали двама човека не са си взели бутилка водка на партия! Ми така де, как тъй няма всеки да си вземе персонална бутилка...*** лек*ето продажно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
Споделеното пътуване е като споделеното пиене на водка в Русия, смята председателят на регионалната комисия Найден Зеленогорски-------------------------------------------------------------------------------да разбирам ли, че в русия парламентарна комисия преследва споделеното пиене на водка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още