IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарните избори до момента

В Русе гласувалите надхвърлят 40 хил. души

17:52 | 04.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Към 16:30 ч. избирателната активност в страната достига 37,8%, според изчисления на „Алфа Рисърч“. Това е по-малко спрямо същото време от деня през 2017 г., когато активността достига 41,3%.

Въпреки проблемите с машинния вот в някои избирателни секции броят на гласоподавателите нараства по-бързо в следобедните часове.

В Габрово пред големите избирателни секции се образуваха опашки от чакащи да гласуват. Заради осигуряването на дистанция и поетапното пропускане в помещенията хората се трупат навън. Макар без необходимата дистанция, но на открито, избирателите, които гласуват в големите централни секции, изчакват реда си.

С около 6 процента е по-ниска избирателната активност в област Перник към обяд в сравнение с изборите през 2017 година. По данни на Районната избирателна комисия (РИК) до 12:00 часа вота си са упражнили 19 на сто от жителите на региона.

5 5

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

С по-бързи темпове върви гласуването в по-малките общини.

В Ковачевци вече са упражнили правото си на вот 29 на сто от хората. 28,3 процента е активността в община Земен. В най-голямата община Перник към 12:00 часа през урните са преминали 17,5 процента от избирателите.

За избирателна активност от 23,81% в Силистренска област съобщават от РИК. Най-висока е активността в община Алфатар – 28,5%, следвана от Силистра с 25,48%, Главиница с 23,73%, Тутракан с 22,26%, Ситово с 22,21%, Дулово с 21,93% и най-ниска е била в община Кайнарджа – 17,92%.

Най-висока избирателна активност в Плевенска област отчитат в Никопол – над 25 на сто. В РИК няма сигнали за нарушено машинно гласуване. Изборният ден продължава спокойно. Най-много избиратели са гласували до момента в Никопол, Белене и Пордим. Правото си на глас в Плевен са упражнили 21 процента от жителите на града.

6 6

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Около 18 процента е избирателната активност към 13:00 часа в Търговище. До момента няма сигнали за нарушения.

Избирателната активност към обяд в Благоевградска област е малко над 17 процента.

Сравнително висока избирателна активност от 20,01% отчитат към 12:00 часа в 27-ми Старозагорски избирателен район.

Близо 40 хиляди от имащите право на глас в Русе вече са гласували. Избирателната активност е като тази през 2017 година. От РИК са реагирали на сигнали за струпване на хора при СИК или за малки проблеми с машинното гласуване. Получен е и сигнал за агитация в село Обретеник, където кметът на град Борово е стоял пред една от секциите.

4 4

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

След 13 часа изключително висока избирателна активност се отчита в Бургас, като там все още има опашки. Регистрирани са и 14 жалби за нарушения като нерегламентирана агитация, две от тях са приети като основателни: В някои от изборните секции правят по две колони от хора, за тези, които искат да гласуват с машина, и за тези с хартия. Това е за улеснение на хората в региона, съобщава БНР.

Четири са сигналите в Районната избирателна комисия в Шумен от началото на изборния ден. По-голяма част от тях са за неправомерно поставени агитационни материали. С напредване на изборния ден в част от секциите се извиха опашки. Хората обаче спазват необходимата дистанция и противоепидемичните мерки.

Над 20 процента е избирателната активност в Хасковска област.

По-рано днес стана ясно, че в област Пазарджик са получени четири сигнала за технически проблеми с машините за гласуване, които са отстранени. Масово хората предпочитат гласуването с хартиени бюлетини, тъй като при машинното гласуване се налага да се правят по 3-4 опита.

За проблеми с машинното гласуване в няколко секции в Ямболска област сигнализираха председатели на комисии. Проблемите с машините се отстраняват, но междувременно избирателите не успяват да гласуват с тях и се насочват към хартиената бюлетина.

"Около 20 минутки имаше проблем с машината. Наложи се да извикаме техник, но като цяло хората предпочитат хартиената бюлетина", споделя председателят на 18-а секция Димитър Шивачев.

3 3

Снимка: Пресцентър на президента на Република България

От политиците правото си на глас упражниха премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Марияна Николова, както и редица партийни лидери като Христо Иванов от „ДА, България!“, Корнелия Нинова от БСП, Румен Петков от АБВ, Симеон Славчев от ПП МИР, Валери Симеонов от НФСБ и Мустафа Карадайъ от ДПС.

Според данни на „Ти броиш“ към 12:00 часа са били подадени над 260 сигнала за нередности или нарушения в изборния ден.

Над 150 са новите сигнали от 9:30 ч. до обяд в онлайн платформата, с това общият им брой от 3 април досега достига 260. Други 60 сигнала са получени по телефона.

12 от сигналите са свързани с проблеми с машинното гласуване - неработещи машини, липсваща или сгрешена информация за преференции (с нов сигнал от гр. Килифарево). В един от случаите, подаден от защитник на вота в Димитровград, машината не е пуснала хартиената бюлетина, след което е отворена пломбата на машината, без да се изчака техник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Баш-бакан Бойко ще даде ли в новият законопроект, за гласуващите в чужбина документите да се пишат пред, а не ВЪВ секциите?Тъй де, що Султана да се бърка за рейсове до вилаета?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
В Русе гласувалите надхвърлят 40 хил. душиЕмш'са заразът и ш'измрът орта! Ич за 1 тиква бивали такъв зарар?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още