Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът даде "зелена светлина" за закупуване на нова бойна техника

Двата проекта за покупка на изтребители и бронирани машини са на обща стойност над 3,2 млрд. лева с ДДС

Парламентът даде "зелена светлина" за закупуване на нова бойна техника

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът даде "зелена светлина" за закупуване на нова бойна техника. Двата приоритетни проекта за модернизацията на армията, предложени с решение на Министерския съвет, подкрепиха 151 депутати, “против” бяха седем, въздържа се един народен представител, предава БТА.

Единият проект е за закупуване на основна бойна техника. Правителството предвижда това да стане на два етапа, като през първия трябва да бъдат придобити 150 бронирани машини за три батальонни пехотни групи, а през втория - на системи и допълнително оборудване, както и за обучение на състава. Времевият интервал за реализация е 12 години, прогнозната цена е около 1,464 млрд лв. с ДДС. 

Другият проект - за нов тип боен самолет, предвижда придобиването на 16 нови бойни самолета на два етапа. Заложено е през първия етап да бъдат закупени не по-малко от осем самолета, за около 1,8 млрд. лв. с ДДС. Сумата е и за наземно обслужване, обучение на състава, тригодишна първоначална интегрирана логистична поддръжка.

Корнелия Нинова аргументира подкрепата на БСП, защото проектите изпълняват двете им условия. Първо, парите за модернизация да не надхвърлят 2 на сто от БВП, каквито са предложенията на военния министър Красимир Каракачанов. Второ, да бъдат ангажирани фирмите от българската отбранителна индустрия по линия на офсетното сътрудничество - това също било заложено в проектите. При това положение ще ги подкрепим, обяви преди гласуването Нинова.

Още по темата

Когато БСП е в управление, не се отнася с достатъчно разбиране към развитието на бойните способности на армията, когато е в опозиция - е против, стреми се да възпрепятства проекти, припомни им Емил Христов /ГЕРБ/, но благодари за променената днес позиция на левицата. Защото проектите, подчерта той, не са нито на ГЕРБ, нито на Обединени патриоти, а на Българската армия. 

След професионалните аргументи в началото на дебатите, дискусията в пленарната зала премина в политически обвинения, лични обяснения, декларации от името на групи, най-вече за създаване на корупционни условия на различни етапи от разработването на проекти за модернизацията на армията.

"Това, което се стараеха да направят от служебния кабинет под вещото ръководство на президента Радев, точно тогава се създаваше корупционната среда", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Прочетете какво пише в доклада на временната анкетна комисия, обърна се той към левицата.

Пищовите не се носят на гол кръст, припомни Милен Михов от Обединени патриоти на лидера на "Воля" Веселин Марешки, който преди това упрекна в различно говорене Красимир Каракачанов при поемането на поста на военен министър и сега.

Преди година Каракачанов не е държал химикала, сега го държи и бърза да го използва, защото може и да не е дълго на поста, репликира го Марешки. Той повтори - тези проекти са най-големият грабеж на века. "Воля" щяла да стане "за" тях, ако и те имат среща с американския посланик, каквато вчера, по думите на Марешки, е имала Корнелия Нинова и след която позицията на БСП се е променила. 

ДПС смята, че най-големият риск пред двата проекта е пряко свързан с политическата воля на управляващите да ги реализират. Модернизацията на въоръжените сили следва да има цикличен характер, посочи Джейхан Ибрямов. С гласуването си днес Движението ще подкрепи именно модернизацията на армията, а не ГЕРБ, подчерта депутатът. Той обаче отбеляза, на практика инвестиционните проекти не са два, а три, но от военното ведомство не признават, че не са готови с проектите за два модулни патрулни кораба.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
HSBC до: Shadow1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
1.5 млрд. лева за *минимум* 8 изстребителя. Като може да са и 9, и 10 и 14. Нито пък знаем какви екстри взимаме, щото Ф-16 има един куп възможни екстри в зависимост от типа мисия, за който се използва.
3
 
4
 
8
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Поне да бяха гласували една подводница да купим, макар и не ядрена, за резил станахме!... :))
Вече сериозно... за мен циркът е пълен, но успяха да ни обременят с безсмислени харчове, които ще плащаме години наред...
3
 
4
 
7
KPetkov до: Shadow1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Това е коричната цена. Като включиш и всички екстри по поддръжка и допълнителното оборудване F35 може да достигне до над 400 млн. лева. Англетата се канят да похарчат 9,1 милиарда пунда за 48 бройки с всички екстри. За първите четири, които са получили, твърдо отказват да споделят на каква цена са ги купили? Явно и в Обединеното кралство едни обедняват, други забогатяват.
2
 
6
 
6
honaniga до: Shadow1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Забравяш ДДСто. Комисионни , посредници премии.
При такава сделка и да не се крадне..
На *** свят живееш.
Всички дружно гласуват
И като се мине по стълбата, накрая 20 годишна добре използвана техника
2
 
7
 
5
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
"осем самолета, за около 1,8 млрд. лв." Никой ли няма да обърне внимание че за 8 самолета се плащат 222 мл. лв на самолет като даже F-35 най-скъпият изтребител струва 141мл. лв. А ние няма да купим от него сигурен съм. Та разбивка на това плащане има ли оповестено ? Да видим всичко по отделно колко струва.

Още от Икономика и политика
Президентът: Изборите не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали