IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът гласува мерките срещу изборния туризъм

Комисии ще проверяват смяната на адреси от 1 юли 2014 г. до 30 април 2015 г.

12:48 | 09.07.15 г.
Парламентът гласува мерките срещу изборния туризъм

Да се заличават от регистрите участниците в организиран изборен туризъм решиха депутатите с окончателното приемане на промените в Закона за гражданската регистрация.

Целта на промените е да бъде решен проблемът с масовата регистрация на десетки хора на едни и същи адреси, с цел да се манипулират изборите за кметове.

Дерегистрацията ще става, след като бъде направена проверка от комисии, които ще се назначават от кметовете или от областните управители. Комисиите трябва да бъдат формирани в тримесечен срок от влизането на закона в сила. Те ще проверяват всички нови регистрации от 1 юли миналата година до 30 април тази година.

Според Мая Манолава от БСП срокът е прекалено дълъг и това ще направи закона неработещ за предстоящите избори. От ДПС се обявиха против служебната дерегистрация. "Не може да се ограничават хората и да се заличава регистрация, без да им кажем къде ще гласуват", заяви Рамадан Аталай от движението.

Манолова обаче му отговори, че тези, които са се регистрирали сега в плевни и полуразрушени сгради специално заради предстоящия през октомври вот, ще бъдат заличени от списъците и ще влязат в тези, където е била предишната им адресна регистрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още