Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът намалява партийната субсидия на 1 лев от 1 юли

Предложението на управляващите беше прието от ГЕРБ и Обединените патриоти

Парламентът намалява партийната субсидия на 1 лев от 1 юли

Снимка: БТА

От 1 юли партиите ще получават само по 1 лев за реален глас на изборите, вместо досегашните 11 лева по закон, които всъщност се оказаха 13,20 лв. заради грешка на финансовото министерство.

Още по темата

Решението за драстичното орязване на парите за парламентарно представените политически сили взе мнозинството в парламента с промени на първо четене в бюджета за тази година, написа Dnes.bg.

Зад предложението за намаляване на партийната субсидия, внесено от правителството, по инициатива лично на премиера Бойко Борисов, застанаха законотворците от ГЕРБ и Обединени патриоти. 90 народни представители от БСП и ДПС гласуваха против, защото според тях това е популизъм и демагогия.

Дебатът премина под знака на взаимните критики между управляващи и опозиция в липса на самоцисциплина, неясни харчове и натрупани пари от лихви.

Соцдепутатът Драгомир Стойнев посочи, че левицата принципно иска да бъде намалено финансирането от държавата, „но чак левче на глас, би означава, че партиите няма да могат да функционират нормално“.

"Това ще доведе до изчерпване на политическите партии, това е промяна на модела и по този начин се застрашава демокрацията, това е популистки начин да застрашите демокрацията", отсече той.

Според Стойнев преди да се вземе такова важно решение трябва да се направят консултации с политическите сили за оценка на въздействието му. "Така се прави цялото законодателство и заради това имаме ниско доверие в обществото, предлагаме да не се бърза, ще поканим всички политически сили между първо и второ четене на разговори", заяви социалистът. Той предупреди, че България може да се окаже в ситуацията да е първата страна, в която партиите ще изчезнат и ще останат един или два субекта в политическото пространство.

"Няма друга държава, в която да се търси подобен начин на финансиране, каквото вие предлагате, така не се прави в политиката и не се взимат правилните решения, подхождате по този детински начин, това си е ваше право, но ние ще е противопоставим на това, защото води до диктатура", закани се Стойнев.

Тома Биков от ГЕРБ обаче увери, че предложението е направено като са взети предвид всички рискове и припомни, че на референдума мнозинството българи гласуваха за намаляване на партийните субсидии. По думите му вина за това имат политиците, защото не са обяснили на избирателите как и за какво партиите харчат парите от държавата.

"Хората гласуваха на референдума, може би не достатъчно информирано, но това е факт, остана усещането, че ГЕРБ пази субсидиите, а това не е така", каза той. Биков допълни, че голяма част от субсидиите отиват за предизборните кампании по медиите и депутатите не ги взимат на ръка.

Драгомир Стойнев обаче го попита колко пари получава като лихва ГЕРБ от това, че си държи субсидиите в банка. Отговорът на Биков беше, че ГЕРБ нямат партийна телевизия, която да издържат, каквато има БСП, и заради това парите на управляващите са в банка.

"Самодисциплинирайте си партията и се финансирайте нормално и по банков път, за да не се чудите след това къде са парите", обърна се Биков към депутатите от ляво.

Румен Генчев от БСП обвини ГЕРБ, че по същество иска да върнете член 1 от старата Конституция: "Вие да се финансирате от бизнеса, от избирателите, а кои са тези фирми, които ще кажат, че ще дадат пари на опозицията, нали те ще бъдат смачкани с бухалката", коментира червеният депутат.

Йордан Цонев от ДПС представи своето искане за пълна промяна на модела на финансиране и партиите, които да не получат пари от държавата, а да се финансират от бизнеса и от избирателите. Според него основната вина за ситуацията сега носят политиците, защото не са обяснили на обществото как се харчат парите и защо е важно да има държавна субсидия.

"Ефектът от публичното финансиране е многопосочен, с него постепенно бяха затворени почти всички легални врати към бизнеса, беше забранено финансирането от юридически лица, скъсани са връзките официално, защото партиите от много години не получат никакви дарения от юридически лица и ако някой получава пари, те са извън закона, те са наказуеми и вероятно са корупция", коментира той. Цонев обясни, че парите, които се получават от партиите, се харчели прозрачно, нивото на контрол върху разходите на партиите било възможно най-високото в държавата и в ЕС

"Сметната палата проверява за какво се харчат парите и ние трябваше да го обясним на обществото и на медиите. Парите се харчат прозрачно и Сметната парата, ако прецени, че парите не са изхарчени по предназначение, не ги признава като разход и НАП може да направи проверка на партиите като на стопански субект", допълни депутатът от ДПС.

Цонев добави, че в Европа финансирането е публично, България е член на ЕС и не трябва да променяме тази практика.

"Непрекъснато се говори лъжата, е в Германия получавали 1евро на глас, но там има още два стълба на финансиране – фондации, на които общо бюджетът им е над половин милиард евро, една част от тях отиват за чужбина, но друга остава за партиите в страната. При третия стълб директно от бюджета се финансират програми за нуждите на партиите, така че сумарно се дават много над 10 евро на глас", разясни депутатът.

По статията работиха: Камелия Цветанова, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Днес съвсем падна рейтинга на БСП и ДПС .
0
 
1
 
1
преди 1 месец
„Румен Генчев от БСП обвини ГЕРБ, че по същество иска да върнете член 1 от старата Конституция: "Вие да се финансирате от бизнеса, от избирателите, а кои са тези фирми, които ще кажат, че ще дадат пари на опозицията, нали те ще бъдат смачкани с бухалката", коментира червеният депутат.” Тъй-тъй...
...
Ти им обясняваш, че има предостатъчно пари, и има законни способи за финансиране, те се препират с българските неофашисти герб, че видиш ли, щели да ударят по демокрацията.
АМИ ТЕ ТОВА ЦЕЛЯТ БЕ, „ДРУГАРИ”! ТОВА ЦЕЛЯТ!
- А ВИЕ ИМ СЕ БУТАТЕ В РЪЦЕТЕ. И ИМ ПОМАГАТЕ ДА НИ ДООБЯЗДЯТ.
Е, НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !

Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска