IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът не успя да събере кворум за обсъждане на промените в Изборния кодекс

Депутатите от БСП и ДПС отказаха да се регистрират, въпреки че присъстваха в залата

11:17 | 12.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът не успя да събере кворум за започване на заседание, на което по програма днес трябваше да бъдат обсъдени на първо четене промените в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори, съобщи БТА.

След неуспешните два опита за регистрация председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че народните представители от БСП и ДПС не се регистрират, макар че са в залата. При третия опит се регистрираха 120 народни представители, при необходими 121. След провала на днешния кворум Караянчева свиква извънредно заседание на парламента за следващия вторник от 14 ч.

Днес Народното събрание няма да заседава, нямаме кворум, ще ви помоля обаче да изчакате, защото днес е важен ден, обяви Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че днес се навършват 28 години от приемането на Конституцията на Република България от Седмото Велико Народно събрание. Това е най-дълго прилаганият основен закон у нас след Търновската конституция, основният закон от 1991 г., отразил извършените у нас дълбоки обществено-политически промени, който утвърди демокрацията и стана фундамент за изграждането на днешната ни държава, посочи Караянчева.

„За съжаление днес не сме пример за подражание. Честит празник!“, каза председателят на парламента.

„Обидно е, че днес когато честваме 28 години от приемането на новата Конституция от VII Велико Народно събрание се случва този срам. При положение, че колеги бяха в залата и не се регистрираха“, коментира Караянчева.

Тя посъветва колегите от двете политически сили да се подготвят за работа. „Има още три седмици за работа, моля всички да се мобилизират и да бъдат на работа, за да осигуряваме добра законодателна дейност", апелира тя.

На въпрос защо са провалили днешното пленарно заседание председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че политическата група на „БСП за България“ подкрепя твърдо машинното гласуване. Тя отбеляза, че отстояват позицията си с всички възможни парламентарни форми на поведение.

Нинова каза още, че не са имали разговор с ДПС, които също не се регистрираха днес, нито уговорка за взаимни действия. Ние го решихме сутринта, посочи лидерът на БСП.

Сутринта пред входа на Народното събрание протестиращи от партия „Волт“ раздаваха листовки на депутатите с призив да не подкрепят отпадането на машинното гласуване. Според тях машинното гласуване е по-лесно и по-бързо, няма невалидни бюлетини и в края на деня протоколът излиза с натискане на един бутон. От „Волт“ опровергават твърденията, че в Европа не се използва машинно гласуване и дават за пример Белгия, Швейцария и Естония, както и Франция, в която е в изпитателен режим.

Караянчева каза още, че работят по казуса с Волен Сидеров, който вчера я сезира, че е неправомерно отстранен от председателското място на „Обединени патриоти“, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още