Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът одобри доклада за състоянието на въоръжените сили за 2019 г.

Бюджетът за отбрана е рокерден, но не решава основни проблеми на армията, посочиха депутати

Парламентът одобри доклада за състоянието на въоръжените сили за 2019 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цели 3 724,43 млн. лв., което представлява 3,14% от БВП за 2019 г. са разходите за отбрана. Голяма част от тях обаче са похарчени за купуванетона новите изтребители за ВВС и не се решава основният проблем с липсата на интерес към длъжностите в армията.

За 8 бойни самолета от хазната отиват 2,1 млрд. лв., но в същото време останалите видове войски остават немодернизирани. Това става ясно от Доклада за състоянието на въоръжените сили на Министерството на отбраната, приет от парламента, съобщава Dnes.bg.

Според Симеон Симеонов от ДПС въпреки увеличението на разходите за отбрана през миналата година, не се компенсират натрупаните през последните 30 години дефицити. 

Още по темата


„На 79% е окомплектова българската армия, като особено сериозен е проблемът на сухопътните войски и модернизацията е ключова в това отношение. Отделно 13,7% е окомплектоването на доброволния резерв“, посочи той.

Симеонов смята, че трябва да се вземат мерки труда на военнослужещите да стане конкурентоспособен на пазара на труда. Нужна била и позитивна медийна кампания за подобряване на имиджа в обществото на военнослужещите.

Според Валентин Николов от ГЕРБ за пръв път се отделя толкова голям процент от БВП за армията, но в същото време е, че балансът е нарушен и основните инвестиции отиват за ВВС.

В доклада е посочено, че МО продължава усилията си за създаване на условия за по-висока мотивация за набиране на военнослужещи. Заплатите им са скочили средно с 10% за втора поредна година, вход е и информационната кампания „Бъди войник“.

През тази години възнагражденията в системата отново ще бъде увеличени с около 10%.

Акцент в доклада е и стратегическата среда на сигурност през миналата година, която се характеризираше с нарастваща непредсказуемост, сложност, динамика и устойчиво задълбочаване на дестабилизиращите процеси в глобален и регионален аспект.

Комбинираното използване на класически и хибридни инструменти доведе до все по-трудното идентифициране на произхода и обхвата на заплахите и рисковете.

Тероризмът, миграционните вълни, организираната престъпност, както и киберпрестъпността се запазиха сред главните предизвикателства пред националната и съюзната сигурност, пише още в доклада.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Dnes.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Каракачанов: Провокациите на протестиращите срещу полицията вече не се търпят