IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри окончателно актуализацията на Бюджет 2015

С пълно единодушие депутатите отхвърлиха предложенията за реформи в сектор "Сигурност"

21:13 | 02.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Парламентът одобри окончателно актуализацията на Бюджет 2015

Неизползвана досега практика - актуализация на бюджета за текущата година с проекта на бюджет за следващата, беше подкрепена от народните избранници по време на второ четене на Бюджет 2016.

Против предложената актуализация се обявиха от БСП - Лява България. Румен Гечев посочи, че от увеличената разходна част в размер на 880 млн. лева, около 400 млн. лева се налагат заради липсата на реформа в Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи.

Той допълни, че по този начин се налага данъкоплатците да плащат заради "некадърността на министрите".

Червените депутати бяха против промяната в Бюджет 2015 в "12 без 5", особено на фона на представяните данни за увеличената събираемост на приходите с 2 млрд. лева.

Румен Гечев посочи още, че няма признаци за проблеми в основните търговски партньори в Европа, нито е имало катаклизми и в България и затова няма основание за актуализацията на бюджета. За Георги Търновалийски подходът при изработването на бюджета за 2016 годинаподсказва, че също ще има нужда от актуализация на финансовата рамка.

Йордан Цонев от ДПС беше категоричен, че актуализацията се налага от липсата на реформи. "Правителството не успява да мобилизира реформаторския дух", каза той.

Малко преди това с пълно единодушие депутатите в пленарната зала отхвърлиха планираната с преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета за 2016 година реформа в силовите ведомства, заради които имаше масови протести на полицаите.

От текстовете отпаднаха предложенията за орязване на привилегии за полицаите, военните, служителите на НСО,  на Държавната агенция "Разузнаване", както и за служителите в затворите, част от които касаят обезщетения при прекратяване на трудови правоотношения.

Депутатите отхвърлиха и предложението за намаляване на годишния отпуск в сектора - от 30 дни на 20 дни. За полицаите нямаше да се дават и до 12 допълнителни дни отпуск за извънреден труд, трябваше да отпадне и плащането за прослужен стаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Живеем при ситуация на реално подведено правителство да работи в обстановка на сгрешена парична система. Държавният бюджет е със силно прокризисно влияние и не е възможно спасение от уголемяващи се злини при кризи дългов рак.Все още много специалисти не осъзнават, че актуалният злокобен проблем е от незавършена реформа за приложение на незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
marto76
преди 8 години
Спокойно можем да кръстим поредната актуализация на Бюджет 2015 - актуализация "Цецо Василев - Фараоня"! Именно заради неговите милиардни далавери, крайно време е да видим Цветан Василев в затвора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Той допълни, че по този начин се налага данъкоплатците да плащат заради "некадърността на министрите".Туй не е от вчера, нито само за министрите. Отглеждайте си ченгета и ***, получавате затвор :) аЙ ЧЕСТИТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още