IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът окончателно прие промените в Закона за обществените поръчки

Има нови положения за публикуването на актовете на възложителите, както обявленията на параметрите по договорите

16:53 | 10.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за обществените поръчки. С измененията се регламентира издаването на индивидуалните административни актове на възложителите, създавани чрез Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“.

От началото на 2023 г. вече изрично ще се указва, че възложителите и стопанските субекти задължително използват платформата при:
– подготовка на решения, обявления, обяви за събиране на оферти и покани до определени лица;
– публикуване на документите по чл. 36, ал. 1 по ЗОП (всички документи, подлежащи на публикуване в РОП);
– изпращане на покани;
– искане и предоставяне на разяснения;
– подаване на заявления за участие, оферти и конкурсни проекти;
– връчване на решенията на възложителите в случаите, определени в закона;
– обмен на информация и документи във връзка с разглеждане на заявления за участие, оферти и конкурсни проекти.

До 1 януари 2023 г. Централният орган за покупки в сектор "Здравеопазване" и Централният орган за покупки за общините ще провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки и за сключване на рамкови споразумения чрез използваните от тях платформи.  Дотогава документите по процедури за сключване на рамкови споразумения, както и за възлаганите въз основа на тях поръчки ще се обособяват в отделни електронни преписки в платформите на централните органи за покупки, уточнява БНТ. 

Според новите промени възложителите ще изпращат за публикуване обявление и за приключване на договор за обществена поръчка или рамково споразумение, което съдържа информация за изпълнението, прекратяването, развалянето или недействителността на договора за обществена поръчка, става ясно от мотивите към законопроекта.

Възложителите и стопанските субекти може да използват платформата и при планиране, подбор на кандидати или участници, оценяване на офертите, подготовка и изпращане на електронни жалби и в други случаи, съобразно възможностите, които тя предоставя.

В случаите, когато при стартиране на процедура не е осигурено финансиране, възложителят трябва да посочи този факт в обявлението или поканата за потвърждаване на интерес. В този случай възложителят предвижда в проекта на договор клауза за отложено изпълнение.

Парламентът отхвърли предложението на БСП, което предвиждаше публичните възложители да не прилагат ЗОП в случаите, когато юридическо лице, изпълнител, осъществява най-малко 90% от предмета на поръчката със собствени машини, съоръжения и човешки ресурс, без да ползва подизпълнители или капацитета на трети лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още