IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли искането на БСП за промени в закона за храните

От ГЕРБ отхвърлиха предложения законопроект от левицата срещу двойния стандарт за глоби на нелоялни търговци

10:42 | 16.01.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Искането на БСП за промени в закона за храните, който да премахне двойния стандарт, претърпя крах в пленарната зала. Още на първо четене поправките на левицата бяха отхвърлени.

Те предвиждаха за всички продукти на българския пазар, които са произведени извън страната, да се изисква сертификат за съответствие, чрез който да се гарантира, че се спазват изискванията за еднакво качество.

За нелоялните търговци се предвиждаха санкции, а целта беше пазарът да се дисциплинира в рамките от шест месеца до една година, предава Dnes.bg.

От БСП настояваха глобите да са между 10 хиляди и 20 хиляди лева за физическите лица, ако нямат такъв сертификат към стоките, а при повторно нарушение да скачат между 40 хиляди и 80 хиляди лева.

За юридически лица санкциите трябваше да са двойно по-високи.

Според Десислава Танева от ГЕРБ обаче, такива промени няма как да са законово облечени.

"Това е популизъм и не може да породи правен ефект, това е шоу и политически лозунги", посочи тя.

Танева напомни, че предложеният от Министерския съвет нов закон за храните е на втора нотификация в Европейската комисия и се очаква до края на месеца да бъде върнат и Народното събрание да продължи второто му четене. Тя е категорична, че предложеният законопроект от БСП не може да породи правен ефект и се прави единствено с цел политическо говорене и популизъм.

Десислава Танева подчерта, че текстовете могат да бъдат разглеждани единствено след нотификация от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още