Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът подкрепи покупката на ваксини срещу COVID-19

Министърът на здравеопазването увери за пореден път, че ваксината ще е безплатна и доброволна за всички български граждани

Парламентът подкрепи покупката на ваксини срещу COVID-19

Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри предложеното от Министерския съвет участие на България в сключените от Европейската комисия споразумения за покупка на ваксини срещу COVID-19. Проектът на решение подкрепиха 107 народни представители, без нето един „против“, а 19 гласуваха с „въздържал се“, предаде БГНЕС.

Така депутатите дадоха зелена светлина за доставката на ваксини от производителите на лекарствени продукти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand, както и одобриха предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

На брифинг в сряда министърът на здравеопазването спомена конкретно Pfizer, когато обяви осигуряването до края на седмицата на хладилници в два града в страната за съхраняване на ваксините. 

През октомври стана ясно, че Министерството на здравеопазването изрично е отказало България да се включи в споразумение за купуване на ваксини от фармацевтичното дружество Janssen Pharmaceutica NV, става известно от доклад на комисията по здравеопазване. Но впоследствие на заседание на Министерския съвет е решено, че България трябва да се споразумее да получи тези ваксини, но от друга държава, която не ги е отказала предварително.

Миналата седмица Министерският съвет предложи за одобрение на Народното събрание проекторешение България да участва в споразуменията за купуване на поне три ваксини, както и в сключването на договор за още една.

„Правителството се провали в управлението на кризата. Това са не твърдения, а факти. В пика на кризата тепърва се решава дали да има електронни направление за PCR-тестове или не. В пика на кризата тепърва се решава дали ще има „чисти болници“. В пика на кризата се решава дали ще има „зелени коридори“ и се прави ad hoc организация за нещо, което трябваше да се свърши през лятото“, дойдоха очаквано критики от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Тя призова в проекта на решение да бъде вписана втора точка, която да гарантира доброволното и безплатно ваксиниране, защото уверенията на министъра за това „не струват нищо“ и то трябва да бъде изрично посочено. Предложението на левицата обаче не срещна одобрението на мнозинството. 

Още по темата

„Да бъдем отговорни и да дадем на правителството възможността да изпълни тази своя задача“, призова опозицията председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Според нея всички изказвания на депутатите от БСП са „опит да се възползват от ситуацията“, както и „да дестабилизират вярата на хората“, че само с обединени усилия обществото може да се справи с предизвикателството COVID-19.

От парламентарната трибуна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов увери за пореден път, че ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна за всички български граждани.

“Ваксината ще е доброволна за всички български граждани. Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на България. Ваксината ще се поставя само след информирано съгласие на всеки един пациент, който желае да си я постави. Ваксината ще се поставя от лекар, който ще преценява здравословното състояние на всеки един човек“, каза той и добави, че планът за ваксиниране вече е готов, а утре ще бъде представен на правителството за одобрение.

Разработва се от 10 дни, а в него са разписани всички целеви групи, с които ще започне ваксинацията срещу COVID-19, обясни проф. Ангелов. Той подчерта, че всички български граждани трябва да бъдат спокойни, защото ваксината ще дойде в България едва след като получи разрешение за прилагането ѝ от Европейската агенция по лекарствата.

Информационната кампания ще започне в момента, в който ваксината пристигне в България, стана ясно още от думите на министъра.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Танцовите школи може да заработят от началото на февруари