Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът подкрепи ветото на президента по Закона за приватизацията

Депутатите отмениха оспорените текстове

Парламентът подкрепи ветото на президента по Закона за приватизацията

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът подкрепи ветото на президента върху текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, приети от Народното събрание на 18 юли 2018 г.

Осмото поред вето на държавния глава Румен Радев бе наложено на 24 юли 2018 г. заради разпоредби, които според него не само не защитават обществения интерес, но и съществено го увреждат. Държавният глава оспори записаната промяна специфични задължения на приватизираното дружество да не могат да бъдат изисквани за повече от пет години.

Той възрази срещу параграфите §3 и §4, които според него ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото.

Депутатите подложиха на повторно гласуване промените в Закона за приватизационен и следприватизационен контрол и  „против“ гласуваха 185 народни представители, двама се въздържаха и нито един депутат не подкрепи текстовете, с което законът бе отхвърлен, а ветото прието.

В случаите, когато законопроектът не получи необходимото мнозинство, оспорените текстове трябва да бъдат разгледани наново, предава Агенция „Фокус“.

В рамките на дебатите по ветото депутати от ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти си размениха обвинения за лобизъм и връзки с олигархията. Повдигнат беше и въпросът за отговорността за приватизацията, допълва БТА.

Вчера парламентарната икономическа комисия подкрепи единодушно ветото на президента Румен Радев върху текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Румен Гечев от БСП заяви, че оспорените текстове са облагодетелствали не само една фирма и ако не се извадят от закона, на държавата ще бъдат нанесени загуби в стотици милиони левове. „Тук не става въпрос за спасяването на редник Райън, а за спасяването на генерал Борисов“, коментира той и допълни, че е правилно решението да се жертва един редник, за да се спаси генерала. А ние от БСП не спасяваме никого, ние заедно с президента защитаваме обществения интерес, коментира Гечев.

Валери Жаблянов от БСП попита управляващото мнозинство дали управлява или е в опозиция и им препоръча да внесат ред в законодателните си инициативи и да не си сменят мнението през половин час.

От „Обединени патриоти“ заявиха, че са удовлетворени от ветото на президента.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова да се прекрати дебата, защото всички са на едно мнение - в подкрепа на ветото.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Фермерите могат да подават заявления за застраховане на реколтата от март