IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за водите

Дава се възможност язовири, публична общинска собственост, да се прехвърлят безвъзмездно на държавата след решение на общинския съвет

12:28 | 03.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за водите, свързани със собствеността на язовирите. Измененията, внесени от народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", бяха одобрени със 109 гласа "за" и 1 "въздържал се".

Законопроектът е консенсусен, коментира Александър Ненков от ГЕРБ, който е сред вносителите. Докомунетът има за цел да отстрани констатираните противоречия в практиката по прилагането на последните изменения и допълнения в Закона за водите и да запълни съществуващите празноти в нормативната уредба, свързани с безвъзмездното прехвърляне на собствеността на язовири - общинска собственост, в собственост на държавата. 

Урежда се по безспорен начин възможността правото на собственост върху язовири, публична общинска собственост, да се прехвърля безвъзмездно на държавата след решение на общинския съвет. Прехвърлянето на собствеността се извършва чрез договор за дарение, сключен между кмета на общината, чиято собственост е язовирът, и областния управител. Разписани са и съответните процедури по предаване и приемане на собствеността от областните управители и предоставянето на язовирите за управление на Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири".
Не може да бъде прехвърляно правото на собственост върху язовири, публична общинска собственост, за които има действащи концесионни договори, предвиждат промените.

С промените се прецизира съществуваща от 2018 г. разпоредба в Закона, свързана с прехвърлянето на общински язовири на държавата. 

Припомняме, че през миналата година беше решено специално държавно предприятие да поеме управлението на язовирите. То щеше да работи под шапката на Министерството на икономиката. Общините трябваше до октомври 2018 г. да посочат кои язовири прехвърлят към предприятието.

По-конкретно през пролетта на миналата година кабинетът одобри промени по бюджета на Министерство на икономиката за настоящата година във връзка с увеличаването на капитала на „Държавна консолидационна компания” ЕАД със сумата от 500 млн. лв. Правителството реши на дружеството да се възлагат ремонтите и реконструкциите на язовири – държавна и общинска собственост, с изключение на тези, отдадени на концесия, при условие че в концесионния договор е предвидено извършването на ремонтно-възстановителни дейности от страна на концесионера. 

Все още обаче текат процедурите по създаването на проектите за ремонт.

Разпоредбата в Закона за водите, по силата на която трябваше да стане прехвърлянето обаче, се оказа недостатъчно прецизна, тъй като имотите публична общинска собственост, каквито са язовирите, не може да се прехвърлят на трети лица, дори и на държавата.

Според данни на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор опасните язовири в България са над 800. Повече от 400 от тях, предимно общински съоръжения, са в критично състояние, а за 18 от тях необходимостта от ремонт е спешна. През 2018 г. проверка установи наличието на 200 язовира на територията на област Кърджали, за които пък липсват каквито и да е данни. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още