IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие окончателно промените в спорния Закон за горивата

Законът ще бъде работещ, твърдят дребните търговци на горива

12:40 | 22.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът прие на второ четене промени в спорния Закон за горивата, който бе отлаган няколко пъти заради недоволство от страна на малките търговци на горива. Днес дребните търговци на горива се събраха пред парламента - този път, за да подкрепят промените. 

Приетите на второ четене текстове в закона забраняват зареждане на пътни превозни средства с продукти от нефтен произход, които не са отчетени по реда на Закона за ДДС и на наредбата за касовите апарати. Предвидена е глоба в размер от 10 000 до 100 000 лева за нарушителите. За фирми санкцията е от 20 000 до 200 000 лева, предава БНТ.

Именно завишените изисквания за капитал и банкови гаранции бяха причина за протест на малките фирми.

С поправките на закона се забранява пълненето на газови бутилки и устройства извън данъчни складове.

Промените предвиждат още облекчаване на режима за зeмеделските стопани, които ползват бензин и дизел за собствени нужди.

„Законът в този му формат, в който го приехме всички ние и ще бъде работещ за икономиката и за потребителите и моментът, в който парламентът гласува нашата точка, ние символично ще съблечем нашите жилетки и ще се приберем и ще спрем протеста, който вече водим година и половина против стария закон“, посочи Симо Симов, зам.-председател на асоциацията на вносителите, производителите, търговците и превозвачите на горива.

Законът влиза в сила на 25 януари, ако не бъде върнат след вето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още