IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие промени в Търговския закон срещу кражбите на фирми

Агенцията по вписванията ще прави проверки в електронната система на Нотариалната камара

17:45 | 31.08.16 г.
Парламентът прие промени в Търговския закон срещу кражбите на фирми

Парламентът прие на първо четене промени в Търговския закон, внесени от Министерския съвет, целящи да ограничат случаите на злоупотреби при вписвания, заличавания и обявявания в търговския регистър. В мотивите на вносителя се посочва, че промените се предлагат във връзка с множество сигнали до Министерството на правосъдието по отношение на т. нар. кражби на фирми, съобщи БТА.

Предвижда се ограничаването на злоупотребите да стане чрез въвеждане на две последователни нотариални удостоверявания - на подписа и на съдържанието на документи, отразяващи прехвърлянето на предприятие или дружествени дялове, протоколите от заседанията на общите събрания, решенията за приемане и изключване на съдружници, даване на съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член, избор на управител и документи, удостоверяващи разпореждане с недвижими имоти. 

Според промените длъжностните лица по регистрация в Агенцията по вписванията ще извършват задължителна проверка за наличността на заверените нотариално документи в електронната система на Нотариалната камара.

В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че законопроектът съдържа и промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, с които се урежда изчисляването на проста такса при заверката на подпис и на съдържание и се вменява задължението на нотариусите да съхраняват оригинали от подадените за заверка документи.

С предлаганите промени се създава част пета в Търговския закон с наименование "Производство по стабилизация на търговец", като подробно се уреждат основанията за откриване на производство по стабилизация, неговото прекратяване, отхвърляне и обжалване, хипотезите, при които производството е неприложимо и правата и задълженията на всички страни и участници.

Изчерпателно са разписани всички стъпки по изготвяне и утвърждаване на плана за стабилизация, неговото действие спрямо заинтересованите страни, както и последиците от производството по стабилизация върху евентуална съдебна процедура по несъстоятелност.

По отношение производството по несъстоятелност законопроектът въвежда презумпции за неплатежоспособност, за да улесни доказването на състоянието на неплатежоспособност и да бъде ускорено производството.

Проектът включва още уеднаквяване на уредбата на осребряването в производството по несъстоятелност с уредбата на публичните продажби по реда на Гражданския процесуален кодекс, чрез освобождаване на купувача от задължението за внасяне на пълната продажна цена, когато има насрещно вземане, и възможността за участие на самите кредитори при осребряване на имуществото, като се гарантира възможността да възразят и да обжалват сметката за разпределение.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още