IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът реши специализираните съдилища да започнат работа от януари 2012 г.

Делата за отпечатване на фалшиви пари или ценни книжа няма да се гледат от новите съдебни институции, предвиждат приетите на първо четене промени в НПК

11:52 | 15.07.11 г.
Парламентът реши специализираните съдилища да започнат работа от януари 2012 г.

Специализираните съдилища ще започнат работа от 1 януари 2012 г. вместо от 12 август 2011 г., каквото беше първоначалното предложение. Това решиха депутатите, които приеха днес на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Юристите от управляващата партия предлагат още да отпаднат от подсъдността на специализирания съд престъпленията, визирани в НК, за отпечатване и пускане в обращение на фалшиви пари или ценни книжа.

Юлияна Колева от ГЕРБ, която е вносител на предложението за отлагане на работата на спецсъдилищата, посочи, че правят това искане, защото имат ясното съзнание, че те няма да могат да започнат работата на 12 август. „Зная, че ще търпим критика в тази посока, но по-важното е осигуряването на спокойна подготовка на тези структури“, добави тя.

Мая Манолова от Коалиция за България каза, че специализираният съд е започнал с фалстарт, защото няма назначени съдии, които да правораздават. Тя допълни, че повечето от кандидатите нямат необходимата квалификация.

Колегата й Михаил Миков допълни, че в сградата, предвидена за съда, все още не са изградени съдебни зали и помещения за арестантите. Той предложи депутатите от правната комисия да отидат на оглед.

Екатерина Михайлова посочи, че Синята коалиция застава зад двата законопроекта. "Ще подкрепим предложението на ГЕРБ, защото, ако това не бъде направено, парламентът ще има принос за задълбочаващия се хаос и сериозните проблеми в съдебната система", каза Михайлова. Павел Шопов от "Атака" пък настоя за истински реформи.

Депутатите отхвърлиха искането на депутата от ДПС Христо Бисеров да се възстанови отменената глава 26 от НПК. Според нея, ако в досъдебното производство от привличането на определено лице като обвиняем за тежко престъпление са изтекли повече от две години и повече от една година в останалите случаи, обвиняемият може да поиска делото да бъде разгледано от съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още