IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът ще решава за концесии със срок над 35 години

Въвеждат се „запазени“ концесии, които се изпълняват по програми за създаване на защитени работни места за хора с увреждания или в неравностойно положение

17:25 | 24.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снинмка: Pixabay</em></p>

Снинмка: Pixabay

Въпреки че трудно успяха да съберат кворум, депутатите приеха окончателно новия Закон за концесиите. По време на извънредното заседание се наложи председателят Цецка Цачева да направи три опита да събере необходимото количество народни представители в залата.

Според приетите на второ четене текстове максималният срок на концесия за ползване не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок. Когато определеният максимален срок за концесия за строителство или за услуги е 35 години или по-дълъг, процедурата за определяне на концесионер може да се открие след решение на парламента.

Първоначалното предложение бе този механизъм да се задейства при срок от 50 години. В момента има таван на сроковете и концесията не може да продължи повече от 35 години.

Депутатите решиха още, че за общински концесии за строителство и концесии за услуги, при които определеният максимален срок е 20 години или по-дълъг, процедурата за определяне на концесионер може да се открие след решение на общинския съвет, прието с мнозинство от две трети от общия брой на съветниците. 

Новият закон урежда и концесиите за ползване на обекти, които са собственост на държавата или на общини, както и публично-частното партньорство, при което икономически оператор изпълнява строителство или предоставя услуги по възлагане от публичен орган чрез концесия за строителство или концесия за услуги.

В текстовете е дефинирано, че според предмета си концесиите са за строителство, за услуги, за ползване на публична държавна или публична общинска собственост, а според вида на възложителя концесиите са държавни или общински.

Не се възлагат концесии при опасност за националната сигурност и отбраната на страната, за живота и здравето на гражданите, за околната среда, за защитените територии, зони и обекти и за обществения ред.

Новият закон въвежда и т.нар. запазени концесии, които се изпълняват по програми за създаване на защитени работни места за хора с увреждания или в неравностойно положение. Условието е поне 30% от работещите във фирмата-концесионер да попадат в тези категории.

Морските плажове ще се отдават на концесия за срок до 20 години, министърът на туризма ще може да ги отдава под наем за срок от 5 години, при условие, че прогнозната стойност на приходите на наемателя не е по-голяма от европейския праг по смисъла на закона. На концесионера се възлага да извършва дейностите по осигуряване на водното спасяване, обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж.

Концесионерът осигурява свободен и безплатен достъп на морския плаж и поставя указателни табели със схеми на отделните зони и условия на концесията. Морските плажове или части от тях, които не са предоставени на концесия, се управляват от министъра на туризма. 

Законът влиза в сила 3 месеца след обнародването му в Държавен вестник. Изключение прави част чл. 45, който влиза в сила 12 месеца след обнародването и който гласи, че концесии ще се сключват само, ако са в плана за действие за държавни или общински концесии.

До 31 януари 2019 г. Министерският съвет трябва да създаде Национален концесионен регистър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още