IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът забрани приватизацията на "ВМЗ" и "Кинтекс"

Законовите промени трябва да бъдат гласувани и на второ четене

10:17 | 02.06.16 г.
Парламентът забрани приватизацията на "ВМЗ" и "Кинтекс"

Депутатите приеха на първо четене "ВМЗ" ЕАД, Сопот, и "Кинтекс" ЕАД, София, да бъдат включени в забранителния списък за приватизация, съобщава БТА.

Народните представители одобриха на днешното си заседание два законопроекта за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, свързани със забраната за приватизация на двете предприятия - единият, внесен от Манол Генов и група народни представители, а другият - от Министерския съвет.

Промените, внесени от Манол Генов и депутати, предвиждат в този списък да влезе и още едно дружество - "НИТИ" ЕАД, Казанлък.

Вносителите и на двата законопроекта отбелязват, че дружествата са в добро финансово състояние, бележат значителен ръст в приходите от продажби, погасяват натрупаните през годините задължения, работят на пълен капацитет с ръст в заплащането на труда.

Наред с това "ВМЗ" и "Кинтекс" са структуроопределящи за военнопромишления комплекс предприятия и са важен елемент в националната сигурност и икономиката на страната, посочват вносителите. Запазването на изцяло държавното им участие ще гарантира присъствието на държавата на стратегически пазари, смятат вносителите.

Повторното включване на „ВМЗ“ и „Кинтекс“ в забранителния списък за приватизация стана след медийни публикации за предстояща продажба на „ВМЗ“. Икономическият министър Божидар Лукарски поиска двете дружества да бъдат включени в забранителния списък. Агенцията по приватизация отрече, че се готви продажбата на компаниите, като подчерта, че се е съобразила с искане на Лукарски “ВМЗ” да не се приватизира.

Правителството направи поисканите от Лукарски законови промени през април. Сега те трябва да бъдат одобрени и на второ четене от Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още