Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парламентът забрани проучване и добив на шистов газ чрез "хидравлично разбиване"

Забраната е безсрочна и важи за територията на страната и прилежащата й акватория в Черно море

Парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники. Решението беше прието със 166 гласа "за", 6 - "против" и 3 - въздържали се, съобщи БТА.

По време на дискусията, продължила повече от четири часа, заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов предложи в решението да бъде записано, че забраната върху спорния метод е „безсрочна и тя важи за територията на страната и прилежащата й акватория в Черно море“.

Така депутатите приеха по принцип проекта на лидера на РЗС Яне Янев за мораториум, с редакциите, направени от икономическата комисия и допълнени от предложението на ГЕРБ в залата.

Мотивите ни за мораториума са срещу метода на проучването и добива, при който се използват отровни и канцерогенни вещества, обясни Янев.

Думата "мораториум" беше заменена със "забрана" по предложение на Любен Корнезов и Петър Димитров от левицата.

С приетите текстове се забранява добив на шистов газ, както и теренни проучвания за добив на газ и нефт, които се извършват по спорната технология. Всички подобни методи трябва да бъдат спрени, а нарушителите да се санкционират с глоба от 100 млн. лева. 

Още по темата

Дава се срок три месеца на фирмите, вече придобили разрешение за извършване на проучвания и добив по този метод, да представят за одобрение преработени работни проекти, невключващи забранените методи. Субектите, които не го направят в срок, ще загубят правата си.

По предложение на Любен Корнезов отпадна текстът, че в този случай юридическите лица няма да имат право на компенсация или обжалване. По искане на Корнезов отпадна и разпоредбата, че „освен с глоба, нарушителите ще се наказват и с конфискуване на техниката“.

Народното събрание отхвърли проекторешението за мораториум, внесено от парламентарната група на "Атака", което предвиждаше забраната да е за 20 години.

Депутатите отхвърлиха и предлагания от "Коалиция за България" законопроект за пълна забрана на проучване и добив на шистов газ. В тази връзка Любен Корнезов даде за пример Франция, която е приела специален закон за забрана на проучването и добива на шистов газ чрез "хидравлично разбиване", като при нарушение се предвижда и затвор от една година.

Партията на „Зелените“ е удовлетворена от решението на Народното събрание, каза за Investor.bg Борислав Сандов, член на Националния съвет на „Зелените“. Той посочи, че „Зелените“ настояват и за нормативни промени, които да включат терминологията и процедурите за проучването и добива на шистов газ, както и да се „разпишат“ начините за контрол на проучването и добива и съответно санкциите при установени нарушения.

България би могла да приеме отделен закон за проучването и добива на шистов газ, както е направила Франция, но това трябва да се реши от компетентните органи, каза още Сандов.

Тази сутрин американският посланик у нас Джеймс Уорлик заяви заяви, че ако България окончателно забрани проучванията за шистов газ, то Chevron няма друг избор, освен да си тръгне от страната.


Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 9 години
Шеврон имат избор и, ако внимават в картинката и не блеят настрана, може и да хванат влака, и да проучват и дори да добиват шистов газ, и, при това, да са в съгласие с мораториума. както тук, у нас, така и в други страни в Европа. Единствено, трябва да се стегнат и да попитат, когото трябва.Същото се отнася и за останалите компании.

Още от Икономика и политика
Петков и Василев отиват на изборите с „Волт“ и „Средна европейска класа“